Betiltanák az ízesített hevítéses dohánytermékeket az EU-ban

2022. június 29. – 16:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A javaslat az unió rák elleni küzdelmének részeként betiltaná az ízesített hevítéses dohánytermékek értékesítését a Sky News szerint.

Az Európai Bizottság közleményében azt írta, hogy az EU-s tagállamokban jelentősen megnőtt a dohányhevítéssel működő e-cigik eladása, amit a bizottság egy nemrég készített tanulmánya is bizonyít. A tanulmány szerint több mint öt tagállamban 10%-kal nőtt az ilyen termékek értékesítése.

A javaslat azonban nem terjedne ki minden e-cigarettára, csak azokra, amik dohányhevítéssel működnek, sok e-cigaretta azonban csak nikotint tartalmaz, mint például az Elf Bar is. Az eldobható, többféle ízesítésben is kapható elektromos cigaretta nikotintartalma a rudakra írt adatok alapján 2-5 százalék lehet, de a NAV laborvizsgálata alapján jóval több nikotin van benne – mondta Horváth Gábor ellenőrzési szakfőigazgató korábban. Az egyre népszerűbb, főleg a fiatalok körében elterjedt hevítő rúd Magyarországon egyébként illegális.

Stella Kyriakides, az EU egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztos elmondta, hogy az ízesített, hevítéses dohánytermékek értékesítésének betiltása egy újabb lépés annak az uniós tervnek a megvalósítása felé, aminek célja, hogy 2040-re az európai lakosság kevesebb mint 5%-a dohányozzon. A cél egy dohányzásmentes nemzedék megteremtése. A javaslat most a tagállamok és az Európai Parlament törvényhozói elé kerül felülvizsgálatra.

(SkyNews)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!