Rács mögé került egy indiai újságíró, aki régóta csípte a hatalom szemét

2022. június 28. – 10:31

Másolás

Vágólapra másolva

Az indiai rendőrség letartóztatta Mohamed Zubairt, a kormánykritikus AltNews társalapítóját, írja a BBC. Az újságírót vallási érzület megsértésével vádolják, amiért a Twitteren rendszeresen bírálta Narendra Modi kormányát.

Mohamed Zubair – Forrás: @zoo_bear / Twitter
Mohamed Zubair – Forrás: @zoo_bear / Twitter

Ellenzéki politikusok és újságírók egyöntetűen elítélték a hatóság intézkedését. Szerintük a hindu nacionalista kormányzat így próbálja meg elhallgattatni azokat, akik felhívják a figyelmet a gyűlöletbeszédre.

Mohamed Zubair 2017-ben indította el másodmagával az AltNews nevű tényellenőrző oldalt. Az álhírek elleni küzdelmükkel viszonylag rövid idő alatt ismertté váltak, és népszerűek lettek Indiában. Zubairt több mint félmillióan követik a Twitteren, ahol gyakran megosztotta az AltNews tényellenőrző cikkeit.

Az egyik múlt heti posztjában közzétette a kormányzat fenyegető emailjét, amelyben közölték vele, hogy törvényt sértett. Később egy újabb emailt kapott, amelyben azt írták, hogy „provokatív megjegyzéseket tett közzé” a hindukról, ezért a posztjait blokkolták.

Pratik Sinha, az AltNews társalapítója elkísérte Zubairt a rendőrségre, ahol azt mondta, hogy nem kapták meg a letartóztatást megalapozó panasz másolatát, vagyis lényegében fogalmuk sincs arról, hogy miért vitték be. Korábban még azt sem tudta, hová viszik az őrizetbe vétele után.

A világszerte bebörtönzött újságírókról az International Press Institute (IPI) oldalán található gyűjtés>>>

Narendra Modi rendszeréről tavaly decemberben írtunk részletes elemzést. Az Indiát 2014 óta miniszterelnökként vezető Modi és az általa vezetett Bháratíja Dzsanatá Párt (BJP) óriási tempóban és a jogállami normákat meglehetősen lazán kezelve, próbálja a hindu nacionalizmus (ahol a hindu egyenlő a „bárki, aki nem muszlim”-mal) eszméjére hivatkozva központosítani a világ második legnépesebb, csaknem 1,4 milliárdos országát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!