G7: A jelentős készlettel rendelkező országok segítsenek enyhíteni az élelmiszerhiányt

2022. június 28. – 14:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A G7 megállapodott Ukrajna további támogatásáról, az élelmiszer-biztonság elősegítéséről, és egy Klímaklub létrehozását is kezdeményezte azon a találkozón, amit a Bajor-Alpokban tartottak a világ vezető gazdasági nagyhatalmai – írja a Reuters.

A részt vevő hét ország – Németország, Egyesült Államok, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország – és az Európai Unió képviselői egy háromnapos találkozón vettek részt, kedden adták ki zárónyilatkozatukat.

Ebben állást foglaltak amellett, hogy tovább csökkentik az Oroszországból származó nukleáris és az ehhez kapcsolódó áruktól való függést. Továbbá mérlegelik a kőolajjal összefüggő szolgáltatások esetleges betiltását, amelyek lehetővé teszik az orosz kőolaj globális szállítását. Korábban már humanitárius, katonai és diplomáciai támogatást is ígértek Kijevnek. Felszólították továbbá Moszkvát, hogy azonnal és feltétel nélkül tegye lehetővé az ukrán agráráruk kijutását a Fekete-tengeren, és engedélyezze az Oroszországba hurcolt ukrán állampolgárok hazatérését.

Kötelezettséget vállaltak amellett is, hogy általánosságban 2022 végéig megszüntetik a fosszilis tüzelőanyag-kibocsátással járó nemzetközi energiaszektor közvetlen állami támogatását.

„Elkötelezzük magunkat amellett, hogy 2035-re elérjük a teljesen vagy túlnyomórészt szén-dioxid-mentes energiaszektort”.

A G7 az élelmiszerhiány enyhítésére szólította fel a jelentős élelmiszerkészlettel rendelkező országokat és vállalatokat. Mint a közleményükből kiderül: további 4,5 milliárd dollárt szánnak arra, hogy megvédjék a legsebezhetőbbeket az éhezéstől és az alultápláltságtól, ami így már globálisan meghaladja a 14 milliárd dollárt (kb. 5300 milliárd forintot) idén.

Megegyeztek arról is, hogy még ebben az évben létrehoznak egy Klímaklubot a párizsi klímaegyezmény támogatása érdekében.

„Aggodalommal állapítjuk meg, hogy jelenleg sem a globális ambíció, sem a végrehajtás nem elegendő a Párizsi Megállapodás céljainak eléréséhez.”

Ezért a klubbal lehetővé teszik, hogy a klímaváltozás ellen elkötelezetten tenni akaró országok jobban együttműködjenek.

A keddi közleményben a találkozó résztvevői felszólították Kínát, hogy ne támogassa Oroszország illegális háborúját, és inkább gyakoroljon nyomást annak érdekében, hogy Putyin vonja ki csapatait Ukrajnából. Abban is megállapodtak, hogy továbbra is támogatni fogják az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok betartását Kínában.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!