Boris Johnson: A nők nem születhetnek pénisszel

2022. június 27. – 09:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A brit miniszterelnök is állást foglalt az új szabályozás mellett, amely megtiltja a női úszóversenyeken a transz nők indulását, írja a Telegraph.

A miniszterelnök kijelentette, hogy nem lát okot az ellenvéleményre a FINA és a brit úszószövetség azon döntésével szemben, amely megtiltja a férfi pubertáskort elért transzsportolóknak a női versenyeken való részvételt.

Arra a kérdésre, hogy egy nő születhet-e pénisszel, Johnson azt válaszolta: „nem, anélkül, hogy férfi ne lenne”, hozzátéve, hogy van különbség nő és transz nő között.

„Amikor a szexualitás helyett a nemi kérdésekről kezdesz el beszélni, akkor konkrét problémákat kezdesz el felvetni” – tette hozzá. Elmondta, hogy három fő aggálya van: az életkor, amelyben az embereket kompetensnek tekintik a nemváltásra, a nők számára biztosított biztonságos helyek (safe space) kérdése és a sportversenyekkel kapcsolatos nehézségek.

„Ezek mind nagyon bonyolult problémák, és nagyon érzékenynek kell lenni” – hangsúlyozta Johnson.

A vizes sportokat tömörítő szövetség (FINA) június 19-én fogadta el az új szabályt, amely valamennyi diszciplínában gátat szab a transznemű sportolók női versenyeken való részvételének.

A szabály kimondja: akiknél egy meghatározott korban, 12 évesen bármilyen formában beindult a férfi hormonok termelődése, kizárólag a férfiak mezőnyében indulhatnak a későbbiekben, függetlenül az aktuális nemi identitástól vagy az aktuális tesztoszteronszinttől.

A FINA példáját követve több nemzetközi sportszövetség, köztük a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), a Nemzetközi Rögbi Liga (IRL), a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) és a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) is hasonló szabályokat hozott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!