Le Bromance: whiskyvel koccintva pendült egy húron Boris Johnson és Emmanuel Macron

2022. június 27. – 11:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A G7-ek ülése után önálló angol-francia csúcstalálkozót is tart majd Boris Johnson brit miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök, írja a Sky News. A két politikus egyébként igen baráti viszonyba került a hétvégén egymással: a csúcs formális ülései után bajor whiskyvel koccintott a brit és a francia vezető, Johnson pedig a szövetségüket egyenesen „le bromance”-nak nevezte.

Holott Johnson és Macron nem feltétlen ért egyet mindenben például az orosz-ukrán háborút illetően: míg az Egyesült Királyság a Kreml egyik legélesebb kritikusának számít, Franciaország többször is hangsúlyozta, hogy Oroszország „nem veszítheti el a tekintélyét”. Ennek ellenére Johnson most arról beszélt, „100 százalékban egy húron pendülnek” Macronnal.

Emmanuel Macron és Boris Johnson egymást támogatva a hétvégi G7-csúcson – Fotó: Stefan Rousseau / Pool via Reuters
Emmanuel Macron és Boris Johnson egymást támogatva a hétvégi G7-csúcson – Fotó: Stefan Rousseau / Pool via Reuters

A brit miniszterelnök szerint ha a mostani állapotok alapján próbálnák meg rendezni a konfliktust, az „csak tartós bizonytalanságot okozna, és engedélyt adna Putyinnak arra, hogy mindörökre manipulálhassa a nemzetközi piacokat, valamint szuverén országokat” is.

Johnson egyébként a G7-csúcson nagyra értékelte Németország teljesítményét is: „Soha életemben nem gondoltam volna, hogy egy német kancellár úgy küld majd fegyvereket az ukránok védelmére, mint azt teszi most Olaf Scholz. Hatalmas, tényleg hatalmas lépéseket tett.”

„Nálunk a gázszállítások 4 százaléka jön Oroszországból, a németeknél ez 40 százalék. Valódi, komoly nyomással kell szembenézniük, és máshonnan kell megoldaniuk az energiaellátást. De megcsinálják: erőfeszítéseket tesznek, és áldozatokat hoznak”

– hangsúlyozta a brit miniszterelnök.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!