Ketten meghaltak, több mint húszan megsebesültek egy oslói lövöldözésben, lefújták a szombati Pride-ot

2022. június 25. – 08:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ketten meghaltak és több mint húszan megsebesültek – többen súlyosan –, amikor lövöldözés tört ki a norvég főváros Oslóban péntek este egy melegbárban, majd a lövöldözés, amelyet azóta terrorcselekményként vizsgálnak, a környező utcákon is folytatódott. A sérültek közül senki sincs életveszélyes állapotban.

A BBC cikke szerint hajnali egykor összesen három különböző helyen lőttek, köztük egy melegbárban, illetve egy jazzklub mellett. A hatóságok egy gyanúsítottat le is tartóztattak, illetve legfoglaltak tőle két fegyvert.

A rendőrség a délelőtti sajtótájékoztatóján azt is elárulta, hogy egy 42 éves, iráni származású de norvég állampolgár a gyanúsított. A feltételezett elkövető kisebb kihágásai miatt ismert volt a hatóságok számára, a férfi viszont nem működik együtt a rendőrséggel. A rendőrség szerint a letartóztatott személy az egyedüli lövöldöző, a motivációjára ugyanakkor még nem derült fény, vizsgálják, hogy köze lehetett-e a szombatra tervezett Pride-felvonuláshoz.

A merénylet után szombaton a legmagasabb szintű terrorizmusellenes készültséget rendelték el Norvégiában.

Fotó: Javad Parsa / NTB / Reuters
Fotó: Javad Parsa / NTB / Reuters

A lövöldözés után több túlélő, szemtanú is beszámolt az eseményekről. „Láttam, hogy egy férfi megérkezik egy táskával, felkap egy fegyvert, majd lövöldözni kezd” – mondta Olav Roenneberg újságíró, az NRK állami csatorna munkatársa. Más szemtanúk repülő üvegdarab miatti sérülésekről számoltak be.

Egy nő a Verdens Gang című újságnak elmondta, hogy a fegyveres láthatóan célzott lövéseket adott le, nem vaktában tüzelt. „Amikor felfogtam, hogy komoly a dolog, rohantam. Egy vérbe borult férfi feküdt mozdulatlanul a padlón” – mondta az asszony. Egy másik férfi azt mondta az újságnak, hogy sok embert látott a földön fejsérülésekkel.

Oslóban szombaton tartották volna az éves Pride-felvonulást, ám a hajnali lövöldözés után azt közölték a szervezők, hogy nem tartják meg az eseményt. Emilie Enger Mehl norvég igazságügyi miniszter azt mondta, hogy az incidens megrázta az országot. „Norvégia a bizalom közössége, ahol mindenkinek biztonságban kellene éreznie magát szombat este a szabadban” – mondta az NRK szerint.



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!