Elaludt az utcán egy bebulizott japán férfi, és mire felébredt, ellopták tőle városa lakóinak érzékeny adatait

2022. június 24. – 14:46

frissítve

Elaludt az utcán egy bebulizott japán férfi, és mire felébredt, ellopták tőle városa lakóinak érzékeny adatait
Fotó: 663highland / Wikipedia

Másolás

Vágólapra másolva

Rosszul sült el egy japán férfi munka utáni italozása: egy pendrive-ot hagyott el, amely az Oszakától északnyugatra fekvő Amagaszaki város lakosainak a személyes adatait tartalmazta – írja a város vezetésének csütörtöki közleményére hivatkozva a CNN.

Az NHK közszolgálati műsorszolgáltató arról számolt be, hogy a 40-es éveiben járó férfi az utcán aludt el, miután egy étteremben alkoholt fogyasztott. Arra ébredt, hogy a táskája eltűnt mellőle, benne a pendrive-val.

A férfi egy olyan cégnél dolgozik, amely az adómentes háztartásoknak nyújt kedvezményeket – áll a város közleményében.

A férfi kedden elment a városvezetés információs központjába, és egy pendrive-ra töltötte át a lakosok adatait. Az adatok 465 177 ember – ez kábé egy Zürich nagyságú városnak felel meg – nevét, születési dátumát és címét tartalmazták; plusz olyan érzékeny információkat, mint adózási adatok, bankszámlaszámok- és nevek, valamint az állami támogatásban, például gyermekgondozási támogatásban részesülő háztartásokra vonatkozó információk.

A férfi szerdán kezdte el keresgélni a pendrive-ot, de sehol sem találta, ezért az eltűnését bejelentette a rendőrségen. A vállalat még aznap délután értesítette a városi hatóságokat a veszteségről. A pendrive titkosítva van, az adatszivárgást egyelőre nem erősítették meg – közölték a hatóságok.

Az is kiderült, hogy bár a férfinek volt jogosultsága arra, hogy hozzáférjen az adatokhoz, nem kapott rá engedélyt, hogy egy másik elektronikus eszközre továbbítsa őket. A nyilatkozatban azt is felrótták neki, hogy magával hurcolászta az eszközt ahelyett, hogy egy biztonságosabb szállítási módot választott volna.

A hatóságok csütörtökön sajtótájékoztatót tartottak, ahol jelen volt a város polgármestere és más tisztviselők is. Elnézést kértek Amagaszaki lakóitól és biztosították őket róla, hogy késedelem nélkül fizetnek a jogosult háztartásoknak, és a vizsgálatok előrehaladtával további információkkal szolgálnak majd. Az állami szerv munkatársait pedig emlékeztették rá, hogy mindig kérjenek engedélyt, mielőtt pendrive-okat visznek ki a város intézményeiből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!