Sosem találtak még ennyire mélyen II. világháborús hajóroncsot

2022. június 24. – 19:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

6895 méter mélyen találták meg a II. világháborúban elsüllyedt amerikai kísérő romboló, a USS Samuel B. Roberts a roncsait egy expedíció keretében, írja a BBC. A Samar szigeti ütközetben elsüllyedt hajó teste nagyjából egyben maradt a fotók szerint.

Az 1944 októberében, a Filippínó-tengeren vívott csatában a Samuel B. Roberts többszörös japán túlérővel szemben tartotta magát egészen addig, amíg egy találat tizenkét méter széles lyukat ütött a hajó testén. A Samuel B. Roberts fél órával később elsüllyedt, a 224 fős legénységből 120-an maradtak életben, de közel ötven óráig hánykolódtak a mentőcsónakokban, mire végül kimenekítették őket.

A Samuel B. Roberts – fotó: Wikipedia
A Samuel B. Roberts – fotó: Wikipedia

Az expedíciót egy texasi milliomos, Victor Vescovo finanszírozta, aki speciális tengeralattjárójával már tavaly is tett egy hasonló felfedezést, akkor a szintén II. világháborús amerikai hajó, a USS Johnston roncsait találta meg 6450 méter mélyen. Elképzelhető, hogy még ennél is mélyebbről kerülhetnek elő világháborús hajóroncsok, legalábbis a milliomos expedícióját szervező cég szerint a USS Gambier Bayt és a USS Hoelt még kutatják, és azt feltételezik, hogy azok is hasonló mélységekig süllyedhettek.

A Samuel B. Roberts most felfedett roncsa – Fotó: Eyos Expeditions
A Samuel B. Roberts most felfedett roncsa – Fotó: Eyos Expeditions
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!