Kényszerszabadságra küldték a texasi iskolai lövöldözésnél késve beavatkozó rendőrfőnököt

2022. június 23. – 19:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán azonnali hatállyal szabadságra küldték Pedro „Pete” Arredondót, az uvaldei iskolai körzet rendőrfőnökét, közölte Hal Harrell a körzet szuperintendánsa. Május 24-én a Robb Általános Iskolában 19 gyereket és két tanárt mészárolt le egy 18 éves fiatal, az iskola egykori diákja. A lövöldözőt végül lelőtték.

A CNN tudósítása szerint az iskolai körzet vezetője azt mondta: azért döntött a rendőrfőnök szabadságolása mellett, mert máig nem kapta meg a vizsgálatok eredményét a történtekről. Hal Harrell a végső személyi döntés meghozatalával meg akarja várni a vizsgálat befejezését.

A most felfüggesztett rendőrfőnök kedden Austinban zárt ajtók mögött tanúskodott a texasi képviselőház egyik bizottsága előtt, amely elsősorban azt igyekszik tisztázni: miért késlekedett a rendőrség az iskolaépületbe való behatolással. Arredondo eddig nem volt hajlandó a nyilvánosság előtt beszélni döntéseiről.

A rendfenntartó erőket komoly kritikák érték amiatt, hogy ugyan három perccel azután már a helyszínen voltak, hogy a merénylő belépett az iskola épületébe, mégis 77 perc telt el, amíg behatoltak és ártalmatlanították az addig 21 embert meggyilkoló 18 éves fiatalt. A helyszínen lévő parancsnokot amiatt bírálják, hogy a rendőrök életét az iskolában rekedt gyermekek élete elé helyezte.

Don McLaughlin, Uvalde polgármestere és Roland Gutierrez demokrata szenátor is bírálta a texasi közbiztonsági minisztériumot (DPS). Szerinte szándékosan bagatellizálják a rendfenntartó erők hibáit, információkat tartanak vissza, és megpróbálják elhárítani a felelősséget.

A kritikákat és a bírósági keresetet az váltotta, ki, hogy Steven McCraw ezredes, a DPS egy texasi szenátusi bizottság előtt azt vallotta: a rendfenntartó erők válasza „szánalmas kudarc” volt, és megsértette az általánosan elfogadott protokollt, hogy a lehető leggyorsabban megállítsák a lövöldözőt.

Gutierrez szenátor bírósági keresetet nyújtott be a DPS ellen. „Az értelmetlen tragédia után Uvalde és Texas lakosai válaszokat követeltek a kormányuktól. A mai napig hazugságokkal, félreérthető állításokkal és a felelősség áthárításával találkoztak” – áll a keresetben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!