A világ legnagyobb édesvízi halát fogták ki Kambodzsában, egy ráját

2022. június 21. – 08:15

frissítve

A világ legnagyobb édesvízi halát fogták ki Kambodzsában, egy ráját
Telihold, a hatalmas kambodzsai rája – Fotó: Wonders of Mekong / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A helyi halászok értesítették a közelben dolgozó kutatócsoportot, a gigantikus hal csipet kapott, és boldogan tovaúszhatott.

Megvan az édesvízi halak új királya: egy rája – adta hírül a CNN. A 300 kilós ráját június 14-én fogták ki a Mekong folyóból, a kambodzsai Sztung Trengben.

A hatalmas hal a folyó észak-kambodzsai szakaszán, egy sziget mellett akadt be a helyi halászok hálójába. Kiemeléséhez körülbelül egy tucat emberre volt szükség. A helyiek végül visszaeresztették a folyóba a Borami névre keresztelt (khmer nyelven ez teliholdat jelent) négyméteres nőstényt, amelyet csippel láttak el.

Természetesen a kambodzsai halászok nem feltétlenül csipeznek be minden kifogott ráját, de szerencsére éppen egy nagyszabású kutatás folyt a közelben, a Wonders of the Mekong (Mekong csodái) elnevezésű amerikai–kambodzsai természetvédelmi projekt.

Ez a világ legnagyobb ismert édesvízi hala, ami már csak azért is izgalmas hír, mert azt bizonyítja, hogy a Mekong ezen szakasza még egészséges, reményre ad okot, hogy ilyen hatalmas halak élnek még itt

– mondta Zeb Hogan biológus, a National Geographic Channel Szörnyhalak című műsorának volt házigazdája.

A tudósok szerint a Mekongban található a világ egyik legváltozatosabb halpopulációja (a másik nagyon ismert ilyen folyó, a Cabana River az észak-amerikai Alabamában). A túlhalászás, a szennyezések, a sós vizes behatolások és az üledékek kimerülése az állományok létszámának zuhanását okozta, a Wonders of the Mekong projekt szerint különösen a ráják veszélyeztetettek, noha a hatóságok már mindenféle halászati korlátozással és más folyóvédelmi intézkedéssel próbálják megmenteni a populációt.

Borami ezzel a mérettel mindenesetre most csúcstartó lett, az eddigi rekordot egy 293 kilogrammos óriásharcsa tartotta, amelyet 2005-ben fogtak ki Észak-Thaiföldön.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom