Az elmúlt harminc év legnagyobb vasutassztrájkjára készülnek Nagy-Britanniában

2022. június 20. – 17:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A brit vasúti, hajózási és tömegközlekedési dolgozók többségét tömörítő szakszervezet, az RMT (National Union of Rail, Maritime and Transport Workers) szerint az elmúlt harminc év legnagyobb vasutassztrájkja kezdődik kedden Nagy-Britanniában, mivel a legutolsó tárgyalások is kudarcba fulladtak – írja a Sky News.

A sztrájk a fizetés, valamint a munkakörülmények körüli vita eredménye. Az RMT legalább 7 százalékos béremelést követel, ami ugyan alacsonyabb az infláció mértékénél, de magasabb a munkáltatók által felajánlottnál. Mick Lynch, a szakszervezet főtitkára bejelentette, hogy az állami tulajdonú Network Rail vasúti társaság, valamint a magánvasút-társaságok legutóbbi ajánlatait elutasították.

Kedden, csütörtökön és szombaton mintegy 40 ezer vasúti dolgozó készül munkabeszüntetésre, ami Grant Shapps közlekedési miniszter szerint óriási fennakadásokat fog okozni. A miniszter azt mondta, a sztrájk „teljesen helytelen”, és millióknak okoz majd kellemetlenséget.

A szakszervezti vezető a minisztert hibáztatja a kialakult helyezért, és azt is állítják, hogy a brit kormány több ezer munkahely leépítését próbálja kikényszeríteni. Lynch azt mondta, hogy „addig folytatják a sztrájkot, ameddig csak szükséges” – írja a BBC.

A Network Rail arra kérte az utasokat, hogy a sztrájknapokon csak szükség esetén utazzanak vonattal. Kedden a londoni metróban is sztrájk lesz, ezért a Londoni Közlekedési Vállalat azt tanácsolja az utasoknak, hogy inkább gyalogoljanak vagy kerékpározzanak aznap.

Anglia, Skócia és Wales szinte minden fontosabb vonalán fennakadások lesznek a vonatközlekedésben. A ScotRail szerint a sztrájk alatt a vonatok 90 százalékát törölni fogják. A csökkentett menetrend vasárnapig lesz érvényben, és a szokásos járatoknak csak 20 százaléka fog közlekedni a sztrájknapokon. A vasúttársaságokat képviselő Rail Delivery Group azt közölte, hogy egyes járatok a szokásosnál korábban, már hétfő este leállnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!