1,14 milliárd eurós állami programot indít Magyarország a vállalatok megsegítésére, az Európai Bizottság jóváhagyta

2022. június 20. – 17:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság 1,14 milliárd euró (442,37 milliárd forint) összegű magyar programot hagyott jóvá, amely „az Ukrajna elleni orosz invázióval összefüggésben ágazatokon átívelően támogatja a vállalkozásokat” – jelentette be hétfőn a bizottság.

A program közvetlen támogatásokból, adókedvezményekből, tőkejuttatásból és kölcsönökből áll. Minden vállalkozás részt vehet benne, a pénzügyi szektor szereplőit kivéve, a lényeg az, hogy hátrányosan érintsék „a jelenlegi geopolitikai válság gazdasági hatásai és az ahhoz kapcsolódó szankciók.”

A közvetlen támogatás nem haladja meg az elsődleges mezőgazdasági termelésben, a halászati és akvakultúra-ágazatban működő vállalatonként a 35 000 eurót, az összes többi ágazatban működő vállalatonként pedig a 400 000 eurót; az állami támogatás nyújtására legkésőbb 2022. december 31-ig kerül sor.

Az Európai Bizottság válságkerete többk között lehetőséget nyújt a tagállamoknak, hogy támogassák azokat a vállalatokat, amiket hátrányosan érintettek a növekvő energiaárak.

A részleteket az Európai Bizottság oldalán lehet elolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!