Brit hírszerzés: Többször előfordul, hogy orosz egységek megtagadják a parancsokat

2022. június 19. – 10:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A brit hírszerzés szerint az orosz csapatok valószínűleg továbbra is morális problémákkal küzdenek. Mint a brit védelmi minisztérium vasárnapi jelentése írja: többször előfordul, hogy egész egységek megtagadják a parancsokat. Ugyanakkor dezertálások az ukrán oldalon is előfordulnak – áll a jelentésben.

A jelentés főbb megállapításai:

  • Az elmúlt napokban mind Oroszország, mind Ukrajna folytatta a heves tüzérségi bombázásokat a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck térségében, de a frontvonal alig mozdult.
  • Az ukrán erők valószínűleg dezertálásokat szenvedtek el az elmúlt hetekben, azonban az orosz morál valószínűleg továbbra is különösen alacsony. Továbbra is előfordulnak olyan esetek, amikor egész orosz egységek megtagadják a parancsokat, és fegyveres összetűzések alakulnak ki a tisztek és csapataik között.
  • Az orosz hatóságok valószínűleg nehezen tudnak jogi nyomást gyakorolni az ellenálló katonákra, amit nehezít, hogy az inváziót „különleges katonai műveletnek” nyilvánították, és nem háborúnak.
  • Az alacsony orosz morál hátterében többek között a rossznak ítélt vezetés, az egységek harctéren kívüli rotációjának korlátozott lehetősége, a nagyon súlyos veszteségek, a harci stressz, a továbbra is rossz logisztika és a fizetéssel kapcsolatos problémák állnak.
  • Az orosz erők morális problémái valószínűleg olyan jelentősek, hogy korlátozzák Oroszország képességét a műveleti célok elérésére. Valószínűleg az orosz hadsereg jelentős része továbbra is zavarban van a háború céljait illetően.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!