Az orosz szélsőjobboldalt megosztja a háború

2022. június 19. – 12:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A háború az orosz szélsőjobboldali csoportokat is megosztja, míg egyesek támogatják Vlagyimir Putyin orosz elnököt és a Donbaszban harcolnak, mások elutasítják az Ukrajna elleni inváziót, és testvérgyilkosságnak tartják azt – írja a Deutsche Welle.

Az orosz jobboldali nacionalista szcénát néhány tucatnyi kis csoport alkotja. A moszkvai székhelyű rasszizmus-kutató intézet, az Információs és Elemző Központ (SOVA) új jelentése szerint a jobboldali csoportok nem túl elterjedtek Oroszországban, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a Kreml nem tűri az ellenzéket. Az utcai tüntetéseket és demonstrációkat teljesen betiltották a koronavírus-járványra hivatkozva.

A szélsőjobboldali "Orosz menet" résztvevői 2016. november 4-én, Moszkvában – Fotó: Mikhail Voskresenskiy / Sputnik via AFP
A szélsőjobboldali "Orosz menet" résztvevői 2016. november 4-én, Moszkvában – Fotó: Mikhail Voskresenskiy / Sputnik via AFP

Ennek ellenére a hatóságok már 2019-ben, a járvány kitörése előtt elkezdték megtagadni a nacionalista felvonulások engedélyezését. 2016-ban az ismert szélsőséges Dmitrij Demuskint két és fél évre bebörtönözték, . A hatóságok 2017-ben blokkolták a „Szputnyik és Pogrom” nevű népszerű nacionalista csoport honlapját is. Demuskin ma már „hagyományos nacionalistának” tartja magát, és az állítja, elvesztette a hitét Vlagyimir Putyinban. Azt mondja, hogy már nem hisz Putyin víziójában, szerinte nem világos, hogy a Kreml pontosan milyen „orosz világot” akar Ukrajnára erőltetni.

Az egyik legismertebb Kreml-barát nacionalista csoport a Task Force Rusich nevű alakulat. Vera Alperovics, a SOVA szakértője azt mondta róluk, hogy egy olyan neonáci szervezetről van szó, amely a zsoldos Wagner-csoporttal is kapcsolatban áll. Olyan szimbólumokat használnak, mint a horogkereszt és a „14/88” számkód, amely a fehér fajt és Adolf Hitlert dicsőíti. A csoport több tagja jelenleg Ukrajnában harcol, köztük a Russian Banner nevű zenekar tagjai is. Az együttes vezetője, Jevgenyij Dolganov interjúkban kifejtette, hogy a Russian Banner hazafias nacionalista nézeteket akar terjeszteni a fiatal rajongók körében. Dolganov úgy véli, a háborúval a Kreml megvédi „az Ukrajnában élő orosz embereket attól, hogy hamis, ukrán, ruszofób identitást kényszerítsenek rájuk”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!