Marihuána miatt 14 évet kapott Oroszországban egy volt amerikai diplomata

2022. június 18. – 11:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

14 év börtönre ítéltek Oroszországban egy amerikai férfit, marihuána birtoklásáért. A 60 év feletti férfi korábban az Egyesült Államok volt moszkvai nagykövetségén dolgozott, de letartóztatása idején angoltanárként vállalt munkát Oroszországban – írta a BBC.

Az ítélet szerint nagy tételben csempészett marihuánát, elismerve, hogy kereskedelmi céllal tartotta magánál. Csempészetnek azért minősült, mert – tavaly augusztusban a moszkvai Seremetyevo repülőtéren kapták el a világszerte sok helyen legálisnak számító, de Oroszországban betiltott könnyű kábítószerrel. Elfogásakor 17 gramm volt nála, nem derült ki, hogy a nagy tételt hol találta meg a rendőrség – az orosz szabályozás szerint ez 100 gramm feletti tételt jelent.

Marc Fogel ügye nagyon hasonlít az amerikai kosaras, Brittney Griner márciusi letartóztatásához. Büntetőeljárás indult ellene nagy mennyiségű kábítószer szállítása miatt, amiért Oroszországban akár 10 év börtönbüntetést is kaphat.

A Biden-kormányzat szerint a 31 éves Grinert jogtalanul vették őrizetbe, és diplomaták segítségével próbálja elérni szabadon bocsátását. A büntetőügyek óhatatlanul beleesnek az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború kontextusába, amelyben Oroszországot nyugati szankciók sújtják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!