Megtalálták az Amazonason kutató brit újságíró holttestét

2022. június 18. – 08:51

frissítve

Megtalálták az Amazonason kutató brit újságíró holttestét
Dom Phillips munka közben – Fotó: Joao Laet/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Valóban a június elején eltűnt Dom Phillips brit újságíró holttestét találták meg a héten Brazília északnyugati részén – közölte helyi idő szerint pénteken a brazil rendőrség.

A brit újságírót és a vele utazó brazil Bruno Pereirát június 5-én látták utoljára, amikor a Javari-völgyi területre indultak, írta az MTI. Az eltűnésükkel összefüggésben őrizetbe vett gyanúsított részletesen leírta, hogyan ölték meg a két férfit, és elmondta, hová temették el őket. Így találták meg a hatóságok a két áldozat holttestét a perui és kolumbiai határ közelében.

Vasárnap még csak annyit azt közölt a brazil rendőrség, hogy a két férfi után kutató keresőcsapatok egy patakban megtalálták néhány holmijukat, nem messze onnan, ahol egy hete utoljára látták őket. Az így megtalált dolgok között volt egy, Pereira nevére szóló egészségügyi igazolvány, egy hátizsák Phillips ruháival, valamint mindkét férfi csizmája. A Guardian eközben Phillips sógorára hivatkozva arról ír, hogy a hatóságok szerint egy fához kötözve találták meg a két férfi holttestét.

Az Amazonasról szóló számos riport szerzője, az 57 éves Dom Phillips, aki 15 éve élt Brazíliában, azért utazott a területre, hogy egy környezetvédelemről szóló könyvéhez kapcsolódó kutatásokat végezzen. A 41 éves Bruno Pereira az őslakosok jogainak elismert szakértője és védelmezője volt, hosszú éveken át dolgozott a térségben a brazil kormány őslakos ügyekkel foglalkozó ügynökségénél (Funai).

Egyelőre nem világos, mi volt a gyilkosság elkövetőinek indítéka, de a hatóságok nem zárják ki azt sem, hogy a bűnténynek esetleg a térségben elterjedt illegális halászathoz vagy a kábítószer-kereskedelemhez is köze lehetett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!