A II. világháború óta nem volt annyi gyermekmenekült a világon, mint tavaly

2022. június 17. – 09:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A második világháború óta a legtöbb gyerek kényszerült menekülni konfliktusok, erőszak és más válságok elől világszerte 2021 végén – közölte pénteken New Yorkban az ENSZ gyermekvédelmi szervezete. Az UNICEF adatai szerint mintegy 36,5 millió gyerek kényszerült elhagyni otthonát, közülük csaknem 22,8 millió a konfliktusok és az erőszak miatt. Ezek a számok azt jelentik, hogy 2020 óta 2,2 millióval nőtt a gyermekmenekültek száma világszerte.

Az UNICEF szerint a rekordmagas szám közvetlen következménye az olyan konfliktusoknak, mint az afganisztáni és a jemeni, de tavaly további 7,3 millió gyereket tettek hajléktalanná természeti katasztrófák. A szervezet felszólította a világ kormányait, hogy erősítsék meg a menekültek, migránsok és gyerekek védelmét.

Az adatok 2021 végéről származnak, így nem tartalmazzák az orosz invázió miatt hajléktalanná vált vagy menekülni kényszerült ukrán gyerekeket, amely február óta további 2 millióval növelte gyermekmenekültek számát, és további 3 millió gyereket kényszerített az otthona elhagyására az országon belül.

A szélsőséges időjárási események, mint amilyen az Afrika szarván tapasztalható aszály, az Indiában, Bangladesben és Dél-Afrikában tapasztalt súlyos áradások miatt is kényszerültek gyerekek és családjaik otthonuk elhagyására. Több mint egyharmaduk a Szaharától délre fekvő Afrikában él (3,9 millió, a teljes szám 36 százaléka), egynegyede Európában és Közép-Ázsiában (2,6 millió vagy 25 százalék), 13 százaléka (1,4 millió) pedig a Közel-Keleten és Észak-Afrikában – derült ki az UNICEF közleményéből.

Afgán gyerekek a Herat tartománybeli Injil mellett fekvő menekülttáborban 2022. február 20-án – Fotó: Wakil Kohsar / AFP
Afgán gyerekek a Herat tartománybeli Injil mellett fekvő menekülttáborban 2022. február 20-án – Fotó: Wakil Kohsar / AFP

A gyermekmenekültek mintegy kétharmadát íratták be általános iskolába, míg a serdülőkorú menekülteknek csak mintegy egyharmada részesül oktatásban – tette hozzá az ENSZ gyermekvédelmi szervezete.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa, Filippo Grandi a héten ismertette a világszervezet legfrissebb menekültügyi jelentését, amelynek bemutatóján arról is beszélt, hogy az oroszok ukrajnai agressziója „drámai gabona- és műtrágyahiányt idézett elő, a világpiaci árakat az egekbe repítette, emiatt emberek százmillióit fenyegeti az éhezés veszélye.”

Adataik szerint amióta Oroszország február 24-én megkezdte teljes körű invázióját, akár 14 millió ukrán is menekülhetett a háború sújtotta országon belül vagy menekültként a határokon túlra.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!