Több ezer szarvasmarha pusztult el a kansasi hőségben

2022. június 16. – 19:35

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok több államát hőhullám sújtja, és ez Kansasban több ezer szarvasmarha elhullásával is járt. A Reuters legalább kétezer állatról tud, míg a Foxmetronews tízezer jószágot említett cikkében.

Kansas állam azt közölte, hogy a nagy meleg és a magas páratartalom miatt pusztult el több ezer szarvasmarha az elmúlt napokban, és a 35-40 Celsius-fokos hőség továbbra is fenyegeti az állatállományt.

Az állatok elhullása az ágazatban is problémákat okozhat, hiszen a tenyésztők a megugró takarmányköltségek és az aszály miatt eleve csökkentették az állományt.

A kansasi egészségügyi és környezetvédelmi minisztérium legalább 2000 szarvasmarha-pusztulásról tudott kedden, de ennél jóval több lehet, mert a szervezet statisztikájába csak azok az állatok kerültek be, amelyeknek tartói segítséget kértek a tetemek elszállításához.

Kansas az Egyesült Államok harmadik legnagyobb szarvasmarhatartója Texas és Nebraska mögött, több mint 2,4 millió szarvasmarhát tartanak állományban. Az elhullások miatt attól tartanak, hogy még drágábbak lehetnek a hústermékek, pedig már így is egy élelmiszer-drágulási hullám tetején ülnek.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom