Öngyilkosság-megelőzési hívószámot vezetnek be az Egyesült Államokban

2022. június 16. – 09:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A 911 mintájára július 16-tól az Egyesült Államok minden pontjáról elérhető lesz a 988-as Nemzeti Öngyilkosság-megelőzési Segélyvonal, amelyre bárki betelefonálhat, ha mentális problémája van, vagy krízisben érzi magát. A háromjegyű hívószámot hozzákapcsolják a már működő Lifeline nevű országos vonalhoz. Az új fejlesztéssel már minden egyes hívás, szöveges vagy chatüzenet befut a segélyvonalra, ahol képzett tanácsadók nyújtanak támogatást az arra rászorulóknak.

A Lifeline nevű öngyilkosság-megelőzési vonal kétszáz krízisközponttal 2005 óta működik, és a vonal hivatalos honlapja szerint több kutatás is azt mutatja, hogy a betelefonálók kevésbé érzik magukat depressziósnak, stresszesnek, és kevésbé akarnak öngyilkosságot elkövetni, miután a tanácsadóval beszéltek.

A hírt movinghumanityforward hashtaggel megosztotta Maria Shriver újságíró, Arnold Schwarzenegger volt felesége is, azt írta a Facebook-oldalán, hogy fel kell ismerni, hogy a mentális egészség is az egészség része, és ahogyan egy csonttöréssel orvoshoz fordulunk, a mentális problémákkal kapcsolatos segítségnyújtásnak is normálissá kell válnia.

Májusban egy 17 éves amerikai fiú öngyilkos lett, miután megzsarolták egy saját magáról készített meztelen fotóval. Az FBI szerint sok ehhez hasonló csalásról bebizonyosodik, hogy Afrikában vagy Délkelet-Ázsiában élő bűnözőkről van szó, de persze rengeteg eset felderítetlen marad, sokan nem is jelzik a hatóságoknak, ha ilyen történik velük.

„A szégyenérzet valószínűleg az egyik legnagyobb akadály, amit az áldozatoknak le kell küzdeniük” – mondta az FBI egyik nyomozója, Dan Costin. Fontosnak tartja, hogy a szülőknek meg kell próbálniuk megérteni, hogy a gyerekeik mit csinálnak, hogyan kommunikálnak az online térben, és hívják fel a figyelmüket az ehhez hasonló csalásokra.

Ebben a cikkünkben Kende Anna szociálpszichológussal, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának tanszékvezetőjével beszélgettünk arról, hogy sokszor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy nem találjuk a módját annak, hogy segíthessünk egy bajba jutott idegennek.

Van segítség! Ingyenes, anonim, a nap 24 órájában hívható lelki elsősegély-szolgálat várja a hívásokat a 116-123 és 06-80-810-600 telefonszámon. Ha öngyilkossági gondolatai vannak, kérjük, olvassa el ezt az oldalt, mielőtt kárt tenne magában. Ha másvalakiért aggódik, ezen az oldalon talál tanácsokat, mit tud tenni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!