Meztelen fotóval zsarolták, öngyilkos lett egy 17 éves kaliforniai fiú

2022. május 21. – 20:00

Másolás

Vágólapra másolva

Egy 17 éves amerikai fiú öngyilkos lett, miután megzsarolták egy saját magáról készített meztelen fotóval. A CNN-nek a fiú anyja mesélte el a tragikus történetet. A San Jose-i tinédzser, Ryan Last februárban kapott egy üzenetet egy fiatal lánytól, akivel elkezdtek csetelni. A beszélgetés egyre intimebbé vált, az illető meztelen fotót küldött a fiúnak, majd arra kérte, küldjön ő is magáról. Ezt a fiú meg is tette, de rögtön azután, hogy átküldte a képet, kiderült, valójában egy bűnözővel beszélget, aki azonnal zsarolni kezdte.

Ötezer dollárt (kb. 1,8 millió forintot) követelt az illető, és azzal fenyegetőzött, nyilvánosságra hozza a képet, elküldi a fiú családjának és barátainak. Last közölte vele, hogy ennyi pénzt nem tud adni, valahogy lealkudta az összeget 150 dollárra. Miután ezt kifizette a spórolt pénzéből, a bűnöző újra követelőzni kezdett, egyre többet és többet kért.

Ryan Last
Ryan Last

A fiú édesanyja mindezt csak azután tudta meg, hogy a rendőrség a haláleset miatt megnézte a fiú levelezését. Egy átlagos nap estéjén az anya jó éjt kívánt a fiának, nem érzékelt semmi problémát. Pár óra múlva a fiú öngyilkos lett. Hátrahagyott egy búcsúlevelet, melyben leírta, nagyon szégyelli magát. A levélből kiderült, hogy nagyon meg volt rémülve, azt gondolta, ha a képek tényleg felkerülnek a netre, akkor mindennek vége.

Az FBI szerint sok ehhez hasonló csalásról bebizonyosodik, hogy Afrikában vagy Délkelet-Ázsiában élő bűnözőkről van szó, de persze rengeteg eset felderítetlen marad, sokan nem is jelzik a hatóságoknak, ha ilyen történik velük. „A szégyenérzet valószínűleg az egyik legnagyobb akadály, amit az áldozatoknak le kell küzdeniük” – mondta az FBI egyik nyomozója, Dan Costin. Fontosnak tartja, hogy a szülőknek meg kell próbálniuk megérteni, hogy a gyerekeik mit csinálnak, hogyan kommunikálnak az online térben, és hívják fel a figyelmüket az ehhez hasonló csalásokra.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!