Meghalt a „pozsonyi hasfelmetsző”, a leghírhedtebb szlovák sorozatgyilkos

2022. június 16. – 11:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hatvanhat éves korában meghalt a trencsényi börtönkórházban életfogytig tartó börtönbüntetését töltő Ondrej Rigo, Csehszlovákia, majd Szlovákia leghírhedtebb sorozatgyilkosa. Rigót 1994 decemberében kilenc ember megöléséért kapta a legsúlyosabb kiszabható büntetést. Halálának pontos okát boncolás fogja megállapítani.

Az akkor negyvenéves férfi Münchenben, Amszterdamban és Pozsonyban követte el a kéjgyilkosságokat. Legidősebb áldozata egy 88 éves nő volt, akit egy idősotthonban ölt meg, a legfiatalabb pedig egy tizenéves fiú.

Az áldozatait álmukban lepte meg. Jellemzően nyitott ablakon keresztül mászott be hozzájuk, és egy súlyos tárggyal – de egy esetben egy kapanyéllel – verte szét a fejüket. A legtöbb esetben közösült is áldozatai holttestével.

Egy gyilkossági kísérlete sikertelen volt, a Kisalföld egy 1995-ös cikke szerint egy Jana B. nevű nő túlélte a támadását – később őt tanúként kihallgatták, és felismerte támadóját. Rigo ugyanis soha nem ismerte be bűnösségét. Ő volt az első elítélt Szlovákia történetében, akinek a bűnösségét DNS-vizsgálat segítségével állapították meg.

Rigo a Pozsony közelében lévő Modra (magyarul Modor) községből származott, letartóztatása előtt a pozsonyi Hotel Carltonban dolgozott. A lebukásáig senkinek nem volt gyanús a viselkedése, holott aztán az eljárás során skizoid és antiszociális személyiségzavart diagnosztizáltak nála. Ez sem volt azonban akadálya annak, hogy megkapja a börtönbüntetését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!