A pápa szerint a NATO is provokálhatta az orosz inváziót

2022. június 14. – 13:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Talán valami kiprovokálhatta az orosz invázót – mondta Ferenc pápa a La Civiltà Cattolica című jezsuita lapban most publikált, de még a múlt hónapban készített interjújában. Az egyházfő korábban az olasz Corriere Della Sera napilapnak is mondott hasonlókat, május elején úgy fogalmazott, talán a NATO is kiprovokálhatta Ukrajna orosz megszállását.

A pápa egyébként nem biztos abban, hogy a világ országainak valóban még több fegyverrel kellene ellátnia Ukrajnát, ugyanakkor elítélte a háború brutalitását, és a moszkvai Kirill pátriárkát is, amiért vallási érvekkel igyekezett alátámasztani az orosz támadás jogosságát.

Ferenc szerint az Ukrajnával szembeni orosz hozzáállás alapja, „a harag, amit nem tudom, provokált-e, de talán elősegítette” a NATO fokozódó jelenléte a térség országaiban.

Fotó: Handout
Fotó: Handout

A katolikus egyház feje február óta többször beszélt az ukránoknak okozott szenvedésről, és többször elítélte az agressziót is, de tartózkodott attól, hogy kifejezetten Oroszországot tegye felelőssé a háború kirobbanásáért. Ennek több oka is lehet, a Vatikán deklarált semlegessége mellett akár az is, hogy Ferenc pápa mindig is az orosz ortodox egyházzal fenntartott kapcsolatok javítására törekedett, és mindig igyekezett elkerülni, hogy a Vatikán az Amerikai Egyesült Államok érdekeinek megfelelő diplomáciai álláspontra helyezkedjen bizonyos kérdésekben. (Wall Street Journal, Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!