A cseh rendőrség hetek óta tudja, hogy az ukrajnai roma menekültek többségének nincs magyar útlevele

2022. június 13. – 21:33

Másolás

Vágólapra másolva

Május óta próbálja Magyarországra küldeni a cseh kormány azokat az ukrajnai roma menekülteket, akik ukrán–magyar kettős állampolgársággal rendelkeznek, mondván, ők magyar állampolgárként nem jogosultak a cseh állam segítségére. A sátortáborban elszállásolt, de több esetben a pályaudvarokon rekedt menekültek cseh rendőrség által végzett állampolgársági ellenőrzése azonban azt mutatta ki, hogy a mintegy 5500 Ukrajnából érkezett roma közül mindössze 150-en rendelkeznek magyar útlevéllel is, ami kevesebb mint 3 százalék.

Cseh civil szervezetekben régóta élt a gyanú, hogy a cseh hatóságok a magyar–ukrán kettős állampolgárságra hivatkozva akarnak megszabadulni a nehezebben ellátható, és persze a többségi társadalom által a „normál” ukrán menekülteknél sokkal kevésbé szívélyesen fogadott romáktól.

Cseh politikusok hetek óta előszeretettel ismételgették a vádat a roma menekültek állampolgárságáról, sőt volt, aki azt állította, hogy Magyarországról érkező romák folyamodnak menekültstátuszért. És bár a rendőrség ugyancsak hetek óta birtokában volt az állítást cáfoló adatoknak, ezeket csak most vasárnap árulták el a cseh köztévé kérdésére.

(romea.cz)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!