Melegfelvonulásra mentek volna az amerikai fasiszták, de letartóztatták őket

2022. június 12. – 23:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szélsőjobboldali aktivisták terveztek megzavarni egy melegfelvonulást az amerikai Idaho államban, de még az akciójuk előtt letartóztatták őket a rendőrök, írja a BBC.

A magát Patriot Frontnak nevező csoport 31 tagját az állam Coeur d'Alene nevű városában vették észre, ahogyan teherautóval, maszkokkal és pajzsokkal vonulnak a helyi Pride-felvonulás tervezett helyszínére. A járművet a rendőrök lekapcsolták, a csoport tagjait letartóztatták, és vádat emeltek ellenük a LMBT-tematikájú rendezvény elleni zavargás megszervezése miatt.

A szélsőséges csoport tagjai, maszkban és bilincsben – Fotó: North Country Off Grid / Youtube via Reuters
A szélsőséges csoport tagjai, maszkban és bilincsben – Fotó: North Country Off Grid / Youtube via Reuters

A rendőrség szerint a csoport randalírozni akart a belvárosban, a csoport 31 tagja közül ráadásul csak egy férfi volt helyi – a többi 30 tag 11 különböző amerikai államból érkezett Idahóba.

A Patriot Front 2017-ben alakult a halálos áldozatokkal járó charlottesville-i események után. A szélsőséges csoport többek között olyan eszméket hirdetett nyilvánosan, miszerint egy etnikailag „fehér” államot kell létrehozni az Egyesült Államokból, mert a „nem-fehérek” nem amerikaiak a szemükben. Emellett aktívan hirdették az „amerikai fasizmus” eszméjét, szimbólumaik között szerepelt például a Mussolini-féle olasz fasiszták által is használt vesszőnyaláb, a fasces.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!