Kiadták az első orosz útleveleket Herszon és Zaporizzsja megyékben

2022. június 11. – 12:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton több tucat Herszon megyei lakos megkapta az orosz útlevelét – írja az Interfax orosz hírügynökség. „Ma adták ki az első útleveleket Herszonban azoknak, akik elsőként kérvényezték az orosz állampolgárság felvételét. Összesen 23 személy kapott orosz útlevelet” – közölte a megszállt régió katonai-polgári közigazgatása.

A részben megszállt Zaporizzsja megyében is kiosztották az első orosz útleveleket. „Ma volt az első orosz útlevelek kiállításának ceremóniája Melitopolban” – mondta Vlagyimir Rogov, a régió katonai-polgári közigazgatási tanácsának tagja. Korábban arról számolt be, hogy június 6-ig Zaporizzsja megyében több mint 70 ezren kértek orosz állampolgárságot.

A melitopoli lakosoknak kiállított orosz útlevelek ünnepélyes átadása 2022. június 11-én – Fotó: Alexey Maishev / Sputnik via AFP
A melitopoli lakosoknak kiállított orosz útlevelek ünnepélyes átadása 2022. június 11-én – Fotó: Alexey Maishev / Sputnik via AFP

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint a kelet-ukrajnai szakadár régiókban az elmúlt három évben több mint 800 ezer ember kapott orosz állampolgárságot egyszerűsített eljárással. Az önhatalmúlag kikiáltott donyecki és luhasnzki népköztársaságokban élők kérelmeinek alig egy százalékát utasították csak el – jelentette szombaton a TASZSZ az orosz belügyminisztériumra hivatkozva.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2019 áprilisában rendeletet adott ki, amely szerint a Donbasszban élő ukránok könnyebben válhatnak orosz állampolgárokká. Az orosz útleveleket most már azokon a területeken is kiosztják, amelyeket az orosz csapatok a háború kezdete óta elfoglaltak. Herszon és Zaporizzsja megyéket ily módon is szorosabban Moszkvához kívánják kötni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!