Drágítanák az alkoholt és legalizálnák a kannabiszt a német pszichoterapeuták

2022. június 10. – 15:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az alkohol legyen drágább, a kannabisz pedig – szabályozott keretek között – legális – javasolja a német Szövetségi Pszichoterapeuták Kamarája, eredeti nevén Bundespsychotherapeutenkammer.

Az alkohol árának emelését és a kannabisz legalizálását követelik a német pszichoterapeuták. „Az alkohol egyértelműen veszélyesebb, mint a kannabisz” – írta a kamara egyik állásfoglalását idézve a Zeit című német lap online kiadása. Németországban minden ötödik ember fogyaszt túl sok alkoholt; és amíg az alkohol halálos lehet – írják –, addig a kannabisz mérsékelten káros drognak minősül.

A közlemény szerint a többi más legális bódítószerhez hasonlóan mindkettőt csak engedéllyel rendelkező üzletben kellene árusítani. A kamara azt is javasolja, hogy a bódítószerek fogyasztásának korhatára legyen egységesen 18 év. Emellett minden eddiginél erősebben szankcionálnák az olyan eseteket, amikor valaki kiskorúnak árul drogokat valamint egységes reklámtilalmat is bevezetnének az ilyen termékekre.

Valamennyi legális kábítószer árusítását az engedéllyel ellátott üzletekre korlátoznák, ahol követeléseik szerint drogprevenciós képzésben részesült személyzet dolgozna, akik ellenőriznék vásárlóik életkorát és felhívnák figyelmüket a veszélyekre.

Dietrich Munz kamarai elnök arról is beszélt, hogy egyetlen drogpolitika sem tudta megakadályozni, hogy az emberek kipróbálják a kábítószereket és fogyasszák is őket. „Ezért a felnőtteknek és a fiataloknak is meg kell tanulniuk úgy használni a drogokat, hogy azok ne veszélyeztessék egészségüket, és alacsony maradjon a visszaélés és a függőség kockázata” – érvelt Munz.

Általánosságban elmondható, hogy a német a drogpolitikának a pszichoterapeuták szerint a szabályozásra és a megelőzésre kellene összpontosítania, de ugyanúgy a „felvilágosult, kompetens és független-felelős droghasználatra” is – ez lenne ugyanis a kulcs szerintük a visszaélésekkel szemben. A cél ugyanaz maradna így is, mint a korábbi drogpolitikáké: elkerülni a kábítószerrel való visszaélést és a függőséget – érvel a kamara.

A kannabisz nem ártalmatlan, és különösen a pszichózisok kockázatát hordozza magában. A kannabiszhasználat azonban a tilalom ellenére évtizedek óta növekszik, így a Bundespsychotherapeutenkammer szerint a korlátozására irányuló korábbi politika megbukott. Ezért azt javasolják, hogy a hozzáférhető THC nevű pszichoaktív hatóanyag tartalmát 15 százalékra kellene korlátozni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!