Pszichés beteg lehet a berlini tömeges gázolás elkövetője

2022. június 9. – 17:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Paranoid skizofréniára utaló jeleket állapítottak meg a Berlinben történt tömeges gázolás elkövetőjénél, és kezdeményezték pszichiátriai intézeti elhelyezését – közölte csütörtökön a német főváros ügyészségének szóvivője. Sebastian Büchner a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a nyomozás első megállapításai szerint a szerdai ámokfutás kiváltó oka a gázoló pszichés betegsége lehetett, és feltételezhető, hogy a bűncselekmény elkövetésekor nem volt beszámítható állapotban – idézi az MTI a szóvivőt.

Büchner kiemelte, hogy nem baleset történt, hanem szándékos, tömeges gázolás. Terrorista háttérre vagy bármilyen más politikai vonatkozásra utaló adatokat nem találtak. Az elkövetőt gyilkossággal, 32 rendbeli gyilkossági kísérlettel és a közúti közlekedés veszélyeztetésével gyanúsítják. A pszichiátriai elhelyezéséről szóló ügyészségi indítványról még csütörtökön dönt a bíróság.

A 29 éves német-örmény férfi szerda délelőtt Berlin nyugati részének központjában – egyik bevásárlónegyedében – egy Renault Clio kisautóval a Kurfürstendammon érkezve a Vilmos császár emléktemplommal szemben felhajtott a járdára és elgázolt több embert, aztán visszatért az úttestre, majd nagyjából 100 méter után ismét a járdára hajtott, bele egy tanárokból és diákokból álló csoportba, és végül egy parfüméria kirakatát áttörve állt meg. Az autóból kiszálló gázolót járókelők feltartóztatták és átadták a helyszínre nagy erőkkel kivonuló rendőrségnek.

A gázolásban egy ember – egy tanárnő – a helyszínen meghalt, 32-en megsebesültek. Egy tanár életveszélyes állapotban van, hét diákot súlyos, de nem életveszélyes sérülésekkel ápolnak. További 7 diákot és 17 járókelőt könnyebb sérülésekkel láttak el. Az eset a Breitscheid-tér közvetlen közelében történt, ahol 2016-ban a karácsonyi vásár idején egy tunéziai szélsőséges iszlamista lopott kamionnal a tömegbe hajtott, halálra gázolva 11 embert.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!