Orosz külügyminiszter: Megfosztottak egy szuverén államot a külpolitikához való jogától

2022. június 6. – 15:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Példátlan és felháborító, hogy a NATO egyes országai megtagadták az orosz külügyminisztert szállító repülőgéptől a Szerbiába való átrepülést – jelentette ki Szergej Lavrov hétfői moszkvai sajtótájékoztatóján az MTI tudósítása szerint.

Lavrov a hétfőn Szerbiába látogatott volna, de kiderült: Montenegró, Észak-Macedónia és Bulgária is elutasította, hogy átengedje légterén az orosz külügyminiszter repülőgépét. A belgrádi tárgyalásokon végül a helyi orosz nagykövet helyettesítette. Lavrov online sajtótájékoztatót tartott az ügyben, amiben alaposan beolvasott a Nyugatnak.

„Gyakorlatilag teljesen megfosztottak egy szuverén államot a külpolitikához való jogától.” – mondta Lavrov, ami elég ironikus egy olyan ország miniszterétől, ami három hónapja katonai erővel megtámadott egy szuverén országot, ahol azóta is háborús bűncselekményeket követ el.

„Szerbia nemzetközi tevékenységét blokkolták, legalábbis egyelőre orosz irányban. Brüsszel irányvonala a Balkánon és Ukrajnában lényegében ugyanaz, csak amíg a Balkánon az EU azoknak kedvez, akik a szerbek érdekeit sértik, addig Ukrajnában a NATO és az EU egy olyan rendszert támogat, amely már régóta hadat üzent mindennek, ami orosz”. – mondta Lavrov, és bejelentette, hogy moszkvai látogatásra hívta meg szerb hivatali partnerét, Nikola Selakovicot.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!