Nők is kerülhetnek mostantól vezető pozícióba a Vatikán kormányában

2022. június 05. – 20:48

frissítve

Nők is kerülhetnek mostantól vezető pozícióba a Vatikán kormányában
Híveit üdvözli a Szent Péter-bazilikából Ferenc pápa pünkösdvasárnap – Fotó: Vatican Media / Handout via Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap lépett életbe a Vatikánban az az új kúriai konstitúció, amivel Ferenc pápa megreformálja a Római Kúriát, azaz a Vatikán kormányát. A katolikus egyházfőnek otthont adó állam új alkotmánya lehetővé teszi, hogy ne csak bíborosok és érsekek kerüljenek a minisztériumoknak megfelelő dikasztériumok élére, de akár világi személyek – és így nők is.

A Welt szerint a latinul „Praedicate Evangelium” (Hirdessétek az evangéliumot) című 50 oldalas dokumentumban egyértelműen látszik Ferenc pápa reformakarata. A világiak felé való nyitás mellett egyszerűsítette a Vatikán kormányzási struktúráját, és többek között dikasztériumi rangra emelte az alamizsnahivatalt is, amely a rászorulók megsegítéséről gondoskodik.

Az új kúriai konstitúciót március 19-én jelentették meg először, és életbe lépésével II. János Pál pápa 1988-ban kiadott „Pastor Bonus” (Jó Pásztor) nevű rendeletét váltja fel.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom