Meghalt az egyik KGB-ügynök, akit Litvinyenko megmérgezésével vádoltak

2022. június 4. – 14:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Koronavírusban meghalt az a KGB-ügynök, akit a Kreml-kritikus Alekszandr Litvinyenko megmérgezésével vádoltak – írja a Reuters a TASZSZ hírügynökség információi alapján.

Dmitrij Kovtun az egyike annak a két orosz férfinak, akit azzal vádoltak Nagy-Britanniában, hogy 2006-ban Londonban megmérgezték a Kreml-kritikus Alekszandr Litvinyenkót.

London a két feltételezett orosz ügynököt gyilkossággal vádolta, és kérték kiadatásukat is. Ezt a kérést Oroszország megtagadta, sőt Lugovoj később orosz parlamenti képviselő is lett a formálisan ellenzéki, populista Orosz Liberális Demokrata Párt színeiben. 2018-ban még állami kitüntetést is átvehetett.

Litvinyenko egy olyan brit állampolgárságú KGB-tiszt volt, akit Vlagyimir Putyin nyílt ellenfeleként tartottak számon. Hetekkel azután halt meg, hogy radioaktív polóniummal mérgezett zöld teát ivott a londoni Millenium Hotelben, ahol találkozott Kovtunnal és a másik gyanúsítottal, Andrej Lugovojjal.

A megmérgezett Litvinyenko 1998-ban vált ismertté. Egy sajtótájékoztatón azt közölte: utasítást kapott az FSZB-től, hogy ölje meg Borisz Berezovszkijt. Az FSZB vezetését éppen akkoriban vette át a kevéssé ismert Vlagyimir Putyin. Litvinyenko ellen a sajtótájékoztató után eljárások sora indult. 2000-ben végül az Egyesült Királyságba szökött. Kovtunnal és Lugovojjal 2006-ban találkozott, nem sokkal később pedig rosszul lett. Leukémiához hasonló tüneteket mutatott, később kiderült, hogy polóniummal mérgezték meg.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága tavaly az orosz államot tette felelőssé Litvinyenko haláláért. Moszkva visszautasította érintettségét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!