Strasbourg: Az orosz állam áll Litvinyenko meggyilkolása mögött

2021. szeptember 21. – 11:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz államot tette felelőssé Alekszandr Litvinyenko haláláért az Emberi Jogok Európai Bírósága – írta az Euronews. Ezzel egy tizennégy éve folyó per végére került pont. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egykori tisztjét 2006-ben ölték meg egy polóniummal mérgezett teával.

London két egykori, szerinte orosz titkosügynököt, Andrej Lugovojt és Dmitrij Kovtunt vádolta a gyilkossággal, kiadatásukat azonban Oroszország megtagadta. Lugovoj később orosz parlamenti képviselő is lett a formálisan ellenzéki, populista Orosz Liberális Demokrata Párt színeiben, 2018-ban pedig állami kitüntetést vett át az orosz kormányfőtől, Dmitirj Medvegyevtől.

Litvinyenko azután vált széles körben ismertté, hogy 1998 őszén társaival együtt egy sajtótájékoztatón közölte: arra kapott utasítást az FSZB-től – amelynek vezetését nem sokkal korábban az akkor még kevéssé ismert Vlagyimir Putyin vette át –, hogy ölje meg Borisz Berezovszkijt. (A Kreml egykori szürke eminenciása később maga is az Egyesült Királyságba menekült. Egykori milliárdos vagyona szertefoszlott, 2013-ban öngyilkos lett.)

Litvinyenko ellen a sajtótájékoztató után több eljárás indult, volt, amiben felmentették, de újabb ügyek elé nézett, 2000-ben végül az Egyesült Királyságba szökött. Kovtunnal és Lugovojjal 2006 novemberében találkozott, nem sokkal később rosszul lett. Leukémiához hasonló tüneteket mutatott, végül azonban fény derült arra, hogy polóniummal mérgezték meg.

Moszkva visszautasítja, hogy érintett lenne a gyilkosságban – ahogyan későbbi novicsokos gyilkossági kísérletekben is, mint a szintén egykori orosz ügynök elleni brit gyilkossági kísérlet és az orosz ellenzéki Alekszej Navalnij novicsokos mérgezése.

A strasbourgi ítélet értelmében Marina Litvinyenko 100 ezer euró kártérítésre jogosult – írta a Komerszant.ru. A bíróság szerint az orosz fél nem tudta meggyőzően cáfolni a brit hatóságok bizonyítékait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!