Putyin blöffnek nevezte, hogy Oroszország blokkolja az ukrán gabonaexportot

2022. június 3. – 22:28

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország nem gátolja meg, hogy Ukrajna gabonát exportáljon, mondta Vlagyimir Putyin a Rosszija-1 orosz állami tévének, és blöffnek nevezte az ehhez hasonló állításokat. Szerinte a nyugati országok mindezzel csak Oroszországot akarják hibáztatni az élelmiszerellátási problémák miatt.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter eközben azt írta a Twitteren, hogy Ukrajna kész újraindítani a gabonaexportot a déli kikötővároson, Odesszán keresztül, ám semmi nem garantálja, hogy Oroszország nem fogja megtámadni az útvonalakat, mivel az orosz hadihajók jelenleg is blokád alatt tartják az ukrán kikötőket. Ennek hátteréről itt írtunk.

Putyin azt is mondta, hogy az lenne a legjobb, ha Ukrajna Belaruszon keresztül szállítaná a gabonát, amihez viszont fel kellene oldani az ország ellen hozott szankciókat. Alekszandr Lukasenko belarusz elnök korábban azt mondta, hogy átengednék az ukrán gabonát, ha cserébe ők is szállíthatnának árukat a balti-tengeri kikötőkből. A háború miatt 20-25 millió tonna gabona rekedt Ukrajnában, emiatt a világ több országában éhínség fenyeget.

(Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!