Eladott egy szlovén újságot a kormányközeli magyar üzletember

2022. június 2. – 10:17

Másolás

Vágólapra másolva

A kormányközeli üzletember, Schatz Péter érdekeltségébe tartozó R-Post-eladta a szlovén Demokracija nevű hetilapot kiadó Nova obzorja cégben lévő részesedését, írja a Delo című napilap hírére hivatkozva a Népszava. Schatz a kormányközeli üzleti körök balkáni média-térfoglalásának egyik kulcsfigurája, egy Habony-közeli céggel együtt vásárolta be magát például a szlovén médiába is.

Orbán Viktor szövetségese, a jobboldali populista Janez Janša nemrég elveszítette Szlovéniában a parlamenti választást, amit Robert Golob balközép Szabadság Mozgalom nevű pártja nyert meg. Várhatóan pénteken szavazza meg a szlovén parlament az új, liberális-balközép kormányt, amelyet Golob pártja mellett a szociáldemokraták, valamint a Baloldali Párt alkot. A kormányalakítással megbízott Golob többször jelezte, teljesen szakít elődje, Janez Janša populista politikájával.

A szlovén médiában hetek óta téma, hogy Janša veresége után mi lesz azzal a médiaapparátussal, amelyet a magyar kormányhoz közeli tőke segítségével építettek fel, Janša politikáját segítve.

A Demokracija hetilap tavalyi üzleti sikereiben nem kis részük volt az állami vállalatoktól származó hirdetési bevételeknek. Robert Golobék azt követelték, hogy a szlovén parlament vizsgálja ki Janša médiájának magyar cégek általi finanszírozását.

A Szabad Európa korábban arról írt, hogy a Nova24TV-ben is van magyar tőke, így arról nincs szó, hogy a Fidesz-közeli vállalkozások teljesen feladnák a szlovéniai jelenlétüket. Decemberben írtunk arról, hogy több mint négymilliárd forintnyi euró ment Magyarországról Janša pártsajtójának egy helyi lap szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!