Az Európai Parlament kitiltja az orosz lobbistákat az épületeiből

2022. június 2. – 21:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament csütörtökön bejelentette, hogy minden orosz lobbistát kitilt az épületeiből, nehogy orosz propagandát terjesszenek a háborúról – írja a Guardian.

„Innentől kezdve az orosz cégek képviselői nem léphetnek be az Európai Parlament épületeibe” – közölte Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke Twitteren. Az EP elnöke a többi uniós intézményt, köztük az Európai Bizottságot és az Európai Tanácsot is arra biztatta, hogy kövessék a példát.

A parlament szóvivője azt mondta: ez válasz arra, hogy „Oroszország hamis narratívákat hoz létre és terjeszt az ukrajnai háborúról, többek között állami vállalatokon keresztül is”.

A kitiltás azokra az orosz cégekre vonatkozik, amelyek az EU-ban lobbistákat alkalmaznak, valamint azokra, amelyek szerepelnek az Unió feketelistáján.

Az EP 2015-ben már kitiltott több orosz diplomatát egyes brüsszeli és strasbourgi épületekből, válaszul arra, hogy Moszkva több, a Krím annektálása ellen felszólaló uniós politikussal hasonlóan tett.

Erik Marquardt német EP-képviselő, a Zöldek képviselője üdvözölte a tilalmat. Szerinte azok az olaj- és gázlobbisták, akik orosz vállalatok nevében dolgoznak, az utóbbi időben propagandát és dezinformációt próbáltak terjeszteni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!