Az USA legfelsőbb bírósága kimondta: szabadon moderálhatnak a közösségi oldalak

2022. június 2. – 07:08

Másolás

Vágólapra másolva

Az alkotmánybíróság szerepét is betöltő amerikai legfelsőbb bíróság blokkolta azt a texasi törvényt, amely megtiltotta volna a nagy közösségi médiaoldalakat üzemeltető cégeknek, hogy saját szempontjaik alapján moderáljanak, tiltsák ki vagy cenzúrázzák felhasználóikat.

Az MTI híre szerint a nagy technológiai vállalatok azzal érveltek, hogy a republikánusok által támogatott törvény „az elképzelhető legvisszataszítóbb megnyilvánulások menedékévé tenné a platformokat”. A törvény ellen a – mások mellett a Facebookot, a Twittert és a YouTube-ot is magában foglaló – Számítástechnikai és Kommunikációs Ipari Szövetség (Computer & Communications Industry Association, CCIA) nevű amerikai szervezet nyújtott be panaszt, amellyel a kedden hozott ítélet tanúsága szerint a legfelsőbb bíróság 5-4 arányban egyetértett.

A jogszabályt egy alsóbb fokú bíróság még 2021-ben blokkolta, majd egy kerületi bíróság döntése nyomán május 11-én ismét hatályba lépett. Ezt követően indítottak pert az iparági csoportok, amelyek állásfoglalást kértek a legfelsőbb bíróságtól. Szerintük ugyanis a jogszabály sérti a vállalatok szólásszabadságát, beleértve platformjaik szerkesztőinek mérlegelési jogát az Egyesült Államok alkotmányának első kiegészítése alapján.

A technológiai vállalatok úgy vélik: a törvény „alkotmányellenesen kormányzati beleszólást engedne a magánbeszédbe”. Szerintük a szerkesztői ellenőrzések korlátozása „mindenféle kifogásolható nézőpont terjesztésére kényszerítené a platformokat”.

Samuel Alito, Clarence Thomas és Neil Gorsuch, a testület három konzervatív bírája írásos különvéleményt adott ki, amelyben egyebek között azt írták: „egyáltalán nem egyértelmű, hogy az internet kora előtti precedensek hogyan vonatkoznak a közösségi média nagyvállalataira”. Hozzájuk csatlakozott Elena Kagan bíró is, azonban John Roberts, Stephen Breyer, Sonia Sotomayor, Amy Coney Barrett és Brett Kavanaugh bírók a jogszabály blokkolása mellett döntöttek.

A texasi törvényt az állam republikánusok vezette törvényhozása fogadta el, az állam szintén republikánus kormányzója, Greg Abbott a törvényjavaslat tavaly szeptemberi aláírásakor úgy fogalmazott: „Néhány közösségimédia-cég veszélyes lépéseket tesz, hogy elhallgattassa a konzervatív eszméket és értékeket vallókat. Ez helytelen, és nem engedjük meg Texasban.”

A jogszabály azt követően született meg, miután az amerikai konzervatívok sorozatosan arra panaszkodtak, hogy a nagy technológiai vállalatok sorozatosan megakadályozzák őket abban, hogy hangot adjanak nézeteiknek. Példaként Donald Trump volt amerikai elnököt említették, akinek a Twitter véglegesen felfüggesztette felhasználói fiókját a 2021. januári capitoliumi zavargások után.

A hivatalos nevén HB20-nak nevezett törvény megtiltaná a legalább havi 50 millió aktív felhasználóval rendelkező közösségimédia-vállalatoknak, hogy szabadon moderálhassák a felhasználókat, és lehetővé tenné, hogy ennek érvényesítése érdekében a felhasználók vagy a texasi főügyész pert indítsanak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!