Külföldről is érkeztek bombafenyegetések szerbiai intézményekbe

2022. június 01. – 15:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Azonosítottak mindenkit, akik az utóbbi hetekben Szerbia területéről bombafenyegetést tartalmazó leveleket küldtek szerbiai intézményeknek – közölte Aleksandar Vulin belügyminiszter szerdán. Vulin közlése szerint január elseje és június elseje között a belügyminisztériumnak 1046 alkalommal kellett átvizsgálnia különböző épületeket bombafenyegetés miatt, míg az előző év ugyanezen időszakában csak tíz bejelentés érkezett.

Aleksandar Vulin azt mondta: mindenkit azonosítottak, aki Szerbia területéről küldte a fenyegetést, és mindegyikük ellen eljárás indult. Nem csak Szerbiából érkeztek azonban fenyegetések: Vulin azt is közölte, hogy azonosították azokat a külföldi helyeket is, ahonnan szintén érkeztek fenyegetések, az üggyel összefüggésben pedig felvették a kapcsolatot az érintett országok szerveivel.

„Együttműködtünk az Europollal, az Interpollal, valamint az érintett országok rendőri és ügyészi hivatalaival, azaz a lengyel, a szlovén, az iráni és az ukrán kollégákkal, valamint a magyar hatóságokkal is közös munkát végeztünk a hasonló fenyegetések felderítésében” – magyarázta a szerb belügyminiszter.

Május közepén több száz bombariadó volt Szerbia-szerte, főként iskolákat, turisztikai célpontokat, bevásárlóközpontokat, erőműveket és hidakat fenyegettek meg robbantással.

Ana Brnabić szerb miniszterelnök akkor arról beszélt, hogy a bombariadókkal külföldről akarnak nyomást gyakorolni Szerbiára, hogy csatlakozzon az Oroszország elleni nemzetközi szankciókhoz. Mint mondta: a fenyegetés bizonyosan külföldről érkezett, mert olyan célpontok is szerepeltek benne, amelyek csak külföldről tűnnek vonzó idegenforgalmi központoknak. A belügyminisztérium korábbi közlése szerint a fenyegetők között fiatalkorúak is voltak.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!