Oroszország átengedi a gabonaszállító hajókat, ha Ukrajna aknamentesíti a part menti vizeket

2022. május 31. – 14:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz haditengerészet biztosítja az áthaladást a tengeri ukrán gabonaszállítmányoknak a Földközi-tengerre, ha az ukránok eltávolítják az aknákat a part menti vizekből – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a bahreini látogatása során tartott sajtótájékoztatón.

Ez azért lenne fontos fejlemény, mert Ukrajna kulcsszerepet játszik a globális élelmezési rendszerben, a háború kitörése óta azonban nemcsak maga a gabonatermesztés, de a már learatott gabona szállítása is jelentős akadályokba ütközik, ami világszerte érezteti a hatását. A háború globális élelmiszer-ellátására gyakorolt hatásairól ebben a cikkben írtunk részletesen.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök múlt pénteken azt mondta, hogy 22 millió tonna ukrán gabona akadt fent a fekete- és az azovi-tengeri szállítási útvonalakat elzáró orosz tengeri blokádon, ami Ukrajna teljes gabonaexportjának közel fele. Ezt Oroszoroszág rendre tagadta. Hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta Recep Tayyip Erdoğan török elnöknek, hogy Oroszország kész megkönnyíteni az ukrán gabona exportját.

(CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!