Lassan, de haladnak előre az oroszok Szeverodonyeckben

2022. május 31. – 07:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Institute for the Study of War amerikai agytröszt legutóbbi összefoglalójának főbb megállapításai a harcok állásáról:

  • Keleten az orosz csapatok hétfőn is folytatták Szeverodonyeck támadását, és fokozatosan egyre nagyobb terület felett vették át az irányítást a városban és környékén, de teljesen bekeríteniük továbbra sem sikerült.
  • Orosz átcsoportosítás zajlott Izjumnál, hogy újra támadást indítsanak Szlovjanszk és Barvinkove ellen, de egyelőre csak kisebb, sikertelen támadásokat hajtottak végre. Az orosz csapatok egyre közelebb jutnak Szlovjanszkhoz, és a következő hetekben megkísérelhetik megtámadni magát a várost, de nem valószínű, hogy döntő előnyhöz jutnak a területen.
  • Északkeleten Harkivnál az oroszok továbbra is arra összpontosítanak, hogy megakadályozzák, hogy az ukrán ellentámadás elérjenk az ukrán–orosz határig. Az ukrán erők az elmúlt napokban nem hajtottak végre jelentős műveletet a területen.
  • Délen a Herszon megyei ukrán ellentámadás az elmúlt két napban nem eredményezett újabb ukrán területszerzést, de az orosz műveletek megzavarására alkalmas volt. Az oroszok több támadást is indítottak az Inhulec folyó keleti partján álló ukrán hídfő ellen, sikertelenül.
  • Az alacsonyabb rangú tisztjei körében elszenvedett jelentős veszteségek tovább rombolják az orosz csapatok morálját és képességeit a parancsnokság és irányítás terén. (Erről a problémáról itt írtunk bővebben.)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!