Elaltatnák a Szajnán felúszó kardszárnyú delfint

2022. május 30. – 08:51

Másolás

Vágólapra másolva

Elaltatnák a Szajnán felúszó kardszárnyú delfint, miután hiába próbálták meg visszaterelni a tengerbe, és az állat valószínűleg kínzó fájdalmakkal küzd, és halálos beteg – írja a Reuters. A tudósok az állatról készült képeket és videókat megnézve jutottak arra, hogy az orka fekete gombától szenvedhet, amely Észak-Amerikában a bálnáknál előfordul, de Európában még nem látták korábban.

Ahogy szombaton beszámoltunk róla, a kardszárnyú delfint először május 16-án látták a Szajna torkolatánál, később az állat valószínűleg tévedésből elkezdett felúszni a folyón, egészen Rouen városáig eljutva. Mivel azonban az édesvíz nem tesz jót a delfineknek, és nem is talált a folyóban elég táplálékot, fokozatosan egyre gyengült.

A hatóságok a környezetvédő szervezetekkel együtt akkor arra jutottak, hogy a fajtársai hangját kiadó drónnal próbálják meg a tengerbe visszacsábítani az állatot, mert túl kockázatos lenne hálóba fogni. A delfin azonban kiszámíthatatlanul és összevissza reagált a hangokra, és nem követte a drónt.

A próbálkozás kudarcba fulladása után a tudósok megvizsgálták az állatról frissen készült képeket, és megállapították, hogy az fekete gombától szenved. A mukormikózis nevű betegséget korábban csak Észak-Amerika partjainál látták, Európában nem.

Miután megfertőzte a legyengült állatok bőrét, a fekete gomba átterjedhet a szívre, a tüdőre és az agyra, ami megmagyarázza a bálna dezorientált viselkedését – közölték a francia hatóságok most. Hozzátették, hogy a betegség ebben az esetben nagyon előrehaladottnak tűnik, és valószínűleg komoly szenvedést okoz a bálnának.

A hatóságokból, környezetvédőkből és állatvédőkből is álló, a delfin megmentésére felállított szakértői csoport ezután egyhangúlag jutott arra, hogy az állat elaltatása a legjobb megoldás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!