Drónnal akarják a tengerbe visszacsábítani a tévedésből Szajnán felúszó kardszárnyú delfint

2022. május 28. – 08:49

Másolás

Vágólapra másolva

Fajtársai hangját kiadó drónnal akarják a tengerbe visszacsábítani a franciaországi Szajna folyón felúszó kardszárnyú delfint, hogy megmenthessék a gyengélkedő állat életét – írja a Guardian. A négy méteres, hím kardszárnyú delfint május 16-án látták először a Szajna torkolatánál, az állat azóta több tucat kilométert úszott árral szemben, majdnem elérve Rouen városáig.

A kardszárnyú delfinek – más néven orkák vagy gyilkos bálnák – tengeri állatok, nem tudni, ez a példány miért vette a fejébe, hogy felúszik egy folyón. Mivel a delfin nem talál megfelelő táplálékot a folyóban és az édesvíz is árt neki, az utóbbi napokban egyre rosszabb állapotba került.

Az orka kimentésére több javaslat is született. Az egyik lehetőség szerint uszályra rakták volna, ezt azonban azért vetették el, mert nagyon megviselte volna az állatot. Egy másik javaslat szerint egy hálóval kapták volna el, és azzal húzták volna vissza a tengerig. Ezt az utóbbit is elvetették most a drónos megoldás javára.

Muriel Arnal, a One Voice francia állatvédő szervezet elnöke kiemelte, hogy a hím orkák „anyuci kis fiai”, akik általában egész életükben anyjukhoz ragaszkodnak. Ezért lehet, hogy ez a hím példány most az anyja nélkül ennyire eltévedt. Ezen a videón megnézhető, ahogy a kardszárnyú delfin némileg tájidegen módon úszkál a Szajnában:

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom