Brit hírszerzés: Moszkva politikai hasznot remél a globális élelmiszerválságtól

2022. május 29. – 10:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország a saját politikai céljaira használná a globális élelmiszerválságot – állítja a brit védelmi minisztérium vasárnap reggeli jelentése.

Felidézik ezzel kapcsolatban Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettes nyilatkozatát, aki azt mondta május 25-én, hogy készek humanitárius folyosót biztosítani a Fekete-tengeren keresztül az élelmiszereket szállító hajók számára. Cserébe viszont a nyugati országoknak fel kellene oldaniuk a szankciókat – ráadásul aknamentesítenie kellene Ukrajnának az odesszai kikötő körüli területet, hogy lehetővé tegye a hajók áthaladását.

A brit hírszerzés jelentése viszont kiemeli, hogy Odessza köré az oroszok fenyegetése miatt telepítettek tengeri aknákat az ukránok.

A londoni védelmi minisztérium szerint Moszkva ebben a helyzetben próbál észszerű szereplőként feltűnni a világ előtt, és a nyugati országokat hibáztatja egy élelmiszerválság kibontakozásáért. Holott a szankciók emlegetése is azt mutatja a britek szerint, hogy Oroszország számára komoly gondot okoz a nemzetközi elszigetelődés.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!