Maja város romjaira bukkantak egy ipari park kialakítása közben Mexikóban

2022. május 28. – 10:49

Másolás

Vágólapra másolva

Egy több mint négyezer fős maja város romjaira bukkantak régészek Mexikóban, amikor egy ipari park kialakításához vizsgálták át a terepet – írja a Reuters. A Yukatán-félszigeten, Merida város közelében található település időszámítás szerint 600 és 900 között lehetett lakott és paloták, valamint piramisok is voltak benne.

A település a puuc építészeti stílus jegyeit viseli magán, ami a Yucatán-félsziget déli részén gyakori, de Merida környékén ritka. A régészek az épületektől nem messze egy temetőt és egy kikötő maradványait is megtalálták, ez utóbbiból arra következtetnek, hogy az ott lakó maják főleg halászattal foglalkoztak.

Xiol maja város romjai Mexikóban – Fotó: Lorenzo Hernandez / Reuters Xiol maja város romjai Mexikóban – Fotó: Lorenzo Hernandez / Reuters
Xiol maja város romjai Mexikóban – Fotó: Lorenzo Hernandez / Reuters
Xiol maja város romjai Mexikóban – Fotó: Lorenzo Hernandez / Reuters

Az ipari parkot a felfedezésre való tekintettel úgy fogják megépíteni, hogy a romok épen maradjanak. Tavaly októberben egyébként egy ezeréves, szinte sértetlen állapotú, fából készült kenut fedeztek fel Mexikóban.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom