Rendőrök gázosítottak el egy fogyatékkal élő embert Brazíliában

2022. május 27. – 14:03

Másolás

Vágólapra másolva

Óriási felháborodás tört ki Brazíliában, miután szerdán a brazil autópálya-rendőrség két tagja brutális módon meggyilkolt egy fogyatékkal élő 38 éves fekete férfit. Genivaldo de Jesus Santost az ország északkeleti részén, Recife és Salvador da Bahía között található Umbaúba város közelében állították félre.

Egyelőre nem világos, mi válthatta ki a három intézkedő rendőrből az agressziót. Szemtanúk szerint Santos nem állt ellen az intézkedésnek, a motozás során felhúzta pólóját, hogy jelezze, orvos által felírt gyógyszer van nála (melyet családja elmondása alapján skizofrén tüneteire kellett szednie).

Ami biztos, hogy Santost két rendőr egyszer csak földre teperte, kezét-lábát összebilincselte, majd fejjel előre benyomta a rendőrautó csomagtartójába, mellégurítottak egy kibiztosított könnygázgránátot, majd jó erősen rányomták a csomagtérajtót a férfi kilógó lábaira. A rendőröket az sem zavarta, hogy az incidenst többen nézték, sőt, videózták; a gyilkosságról készült felvételen is jól hallatszik, ahogy valaki borzadva jegyzi meg, amikor Santos addig rángatózó lábai elernyednek „Meg fogják ölni a fickót!”:

A csütörtökön nyilvánosságra hozott boncolási jegyzőkönyv megerősítette, hogy a férfi halálát fulladás okozta.

A brazil sajtóban megszólaló családtagjai szerint Santos skizofréniában szenvedett, pszichés zavaraira gyógyszert is szedett. A férfi unokaöccse jelen volt a rendőrségi igazoltatásnál, és állítása szerint figyelmeztette is a rendőröket arra, hogy nagybátyja „nincs jól”, de a hatóságiak kezét ez sem fogta vissza a könnygázgránát kibiztosításakor.

A szemtanúk által „emberkínzás”-nak nevezett rendőri visszaélés nemcsak nyilvánvaló brutalitása miatt keltett nagy felháborodást, hanem azért is, mert az országban évente több ezer emberrel végeznek a rendőrök. Emberi jogi szervezetek összesítése szerint 2020-ban 6416 embert lőttek le rendőrök, az áldozatok nyolcvan százaléka fekete volt (Brazília amúgy etnikai szempontból roppant színes lakosságának valamivel több mint 50 százalékát teszik ki a részben vagy teljes egészében fekete ősöktől származók).

Bár a rendőri erőszak áldozatainak egy része kétség kívül a szegénynegyedeket uraló drogkartellek állig felfegyverzett bűnözői közül kerül ki – így történhetett ez a Comando Vermelho legendás bűnszervezet elleni keddi razzián is –, de sok a nyilvánvaló túlkapás. A rendpárti politikai jelszavakkal operáló Bolsonaro-kormányzat 2019 óta jelentősen lazított a rendőri fegyverhasználat feltételrendszerén, Jair Bolsonaro ráadásul minden évben több, jogosulatlan fegyverhasználat miatt elítélt rendőrt részesít elnöki kegyelemben.

Renata Souza, a feketék jogaiért küzdő aktivista, egyben Rio de Janeiró-i politikus úgy kommentálta a történteket, hogy

gázkamrává változtatták a rendőrök az autójukat, és kivégeztek benne egy értelmi fogyatékos embert. Nehéz szavakat találni ilyen embertelenséggel találkozva, Brazília megsemmisítő táborrá vált.

Egy másik híres aktivista, Douglas Belchior pedig azt posztolta:

Ez a két féreg tudta, hogy videózzák, mégis kivégzett egy embert, minden tisztesség- vagy szégyenérzet nélkül.

Sergipe szövetségi állam autópálya-rendőrsége azért megtalálta a szavakat az incidens magyarázatához. A rendőrség szerint a hatóság emberei „immobilizáló technikákat” és „kisebb támadókapacitással bíró eszközöket” vetettek be, miután Santos agresszív módon lépett fel velük szemben. A férfi a hivatalos narratíva szerint a rendőrkapitányság felé tartó úton lett rosszul, ezért azonnal kórházba szállították, azonban az orvosok nem tudták megmenteni az életét. Santos családtagjai szerint azonban ez hazugság, mert a férfi már a rendőrautóban halott volt, és holtan érkezett a kórházba.

A szövetségi rendőrség alapos vizsgálatra tett ígéretet, azonban Genivaldo de Jesus Santos csütörtöki temetése előtt zavargás tört ki Umbaúbában, a gyilkosság helyszínén gumiabroncsokat égettek, és a gyilkosok felelősségre vonását követelték.

(Guardian, O Globo)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!