A volt NATO-főtitkár vezetésével alakult nemzetközi tanácsadó csoport Ukrajna jövőbeli biztonságáért

2022. május 24. – 21:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nemzetközi tanácsadó csoport alakult Anders Fogh Rasmussen volt NATO-főtitkár és Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének irányításával. A csoport feladata javaslatokat kidolgozni Ukrajna biztonságának szavatolására.

A csoport megalakulását Jermak jelentette be kedden, a davosi Világgazdasági Fórumon. Jermak hozzáfűzte, hogy a csoportba a biztonsági szféra, a politika és a diplomácia vezető személyiségei, valamint a téma kutató szakértői kapnak meghívást.

A Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett bejegyzésében hangsúlyozta, hogy az Ukrajna és a biztonságáért garanciát vállaló országok között jogilag kötelező érvényű megállapodásnak kell létrejönnie, amelyet a garanciát vállaló államok törvényei szerint ratifikálnak. Szükségesnek nevezte, hogy a biztonsági garanciák közül az első helyen Ukrajna saját ellenálló képességeinek bővítése szerepeljen. Jermak szavai szerint ez alapján a garanciát vállaló országoknak „korlátozás és politikailag motivált akadályok nélkül kell ellátniuk Ukrajna fegyveres erőit korszerű fegyverekkel és katonai felszerelésekkel”.

Jermak szerint Ukrajnának évente nyújtott pénzügyi segítségre is szüksége van mind az ország újjáépítéséhez, mind pedig a védelmi szektorának fejlesztéséhez. (MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!