Meggyilkolták az iráni Forradalmi Gárda ezredesét Teheránban

2022. május 23. – 12:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Meggyilkolták Hassan Sayyad Khodaei ezredest, az iráni Forradalmi Gárda magas rangú tagját vasárnap Teheránban – írja az állami tulajdonú Tasnim hírügynökség tudósítása alapján a Haaretz.

A férfi az autójában ült a háza előtt, amikor két motoros megtámadta. Az egyelőre ismeretlen fegyveresek ötször rálőttek az áldozatra, majd elmenekültek a helyszínről.

Fotó: IRNA / AFP
Fotó: IRNA / AFP

Ebrahim Raisi iráni elnök hétfő reggeli nyilatkozatában azt mondta, „kétségtelenül a globális arrogancia keze látható ebben a bűncselekményben”. Ezt a kifejezést gyakran használják Izraelre és az Egyesült Államokra.

Irán megbosszulja a Forradalmi Gárda egyik ezredesének teheráni meggyilkolását – figyelmeztetett az elnök.

A Khodaei elleni merénylet volt a legnagyobb horderejű gyilkosság Iránban Moszen Farizade atomtudós 2020. novemberi meggyilkolása óta. Akkor a Telexen is részletesen írtunk arról, hogyan zajlott az iráni atomprogram legfőbb emberének likvidálása.

Az izraeli titkosszolgálat (Moszad) érintettségére utalnak a mostani merénylet körülményei is: 2010 és 2012 között négy, az atomprogramban részt vevő iráni kutatót lőttek le a semmiből előbukkanó motorbiciklis támadók, vagy robbantottak fel autójára tapasztott bombával. Mindegyik támadást a Moszad ügynökei hajtották végre.

Khodaei az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz egységének vezetője volt, a külföldön végrehajtott titkos katonai akciókért felelhetett. Valószínűleg Khodaei állt az elmúlt néhány hónapban számos izraeli üzletember és diplomata elleni összeesküvés mögött is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!