Egységre szólított fel a német alkancellár az olajembargó ügyében, mert Európa legrosszabb arcát láthatjuk

2022. május 23. – 19:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Oroszországgal szembeni potenciális energiaembargó ügyében európai egységre szólított fel hétfőn Davosban Robert Habeck, Németország alkancellárja, zöldpárti gazdasági minisztere. „Jelenleg Európa legrosszabb arcát láthatjuk” – fogalmazott a politikus. Tekintettel kell lenni arra, hogy minden ország helyzete egyedi és eltérő, ennek ellenére Habeck minden országtól elvárja, hogy dolgozzanak a megoldáson, így Magyarországtól is.

Robert Habeck Davosban – Fotó: Dursun Aydemir / 2022 Anadolu Agency
Robert Habeck Davosban – Fotó: Dursun Aydemir / 2022 Anadolu Agency

A politikus davosi beszéde előtt, hétfő reggel a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádióban sugárzott interjúban kiemelte, hogy csalódott az orosz olajembargó ügyének elhúzódása miatt, és hajlandó lenne támogatni, hogy az Európai Unió tagországai Magyarország nélkül vezessenek be embargót az orosz kőolajra.

Nem hallott ilyen javaslatot az Európai Bizottság elnökétől, ő maga pedig arra számít, hogy végül úgy lesz, ahogy mindig is szokott lenni az EU-ban, vagyis néhány ország kvázi különjogokat – könnyítést, haladékot – kap, de az EU egységesen, valamennyi tagország részvételével vezeti be az újabb büntetőintézkedéseket. Habeck emellett arról beszélt Davosban, hogy négy, egymással összefüggő válságra kell egyszerre megoldást találni: a magas inflációra, az energiaválságra, az élelmiszer szűkösségére és a klímaválságra. „Nem tudjuk megoldani a problémát, ha csak az egyikre összpontosítunk, de ha egyiket sem sikerül megoldani, akkor attól tartok, hogy globális recesszió felé haladunk” – mondta a német alkancellár. (MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!