A Kreml szerint a Nyugat globális élelmiszerválságot váltott ki

2022. május 23. – 13:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A nyugati országok globális élelmiszerválságot váltottak ki azzal, hogy a modern történelem legszigorúbb szankcióit vezették be Oroszországgal szemben – állítja a Kreml.

„Oroszország mindig is elég megbízható gabonaexportőr volt. Nem mi vagyunk a probléma forrása. A világ éhezéséhez vezető probléma okai maguk a szankciók, és azok, akik bevezették őket” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. A Kreml szerint Vlagyimir Putyin elnök is egyetértett az ENSZ értékelésével, miszerint a világ élelmiszerválsággal néz szembe, amely éhínséget okozhat.

Oroszország és Ukrajna együttesen a világ búzaellátásának közel egyharmadát adja, de Ukrajna a kukorica, az árpa, a napraforgóolaj és a repceolaj jelentős exportőre is. Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint 36 ország búzaimportjának több mint felében Oroszországtól és Ukrajnától függ, köztük a legszegényebbek, Libanon, Szíria, Jemen, Szomália és a Kongói Demokratikus Köztársaság.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár a múlt héten azt mondta, hogy kapcsolatba lépett Oroszországgal, Ukrajnával, Törökországgal, az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval annak érdekében, hogy helyreállítsák az ukrajnai gabonaexportot.

(Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!