Morawiecki: Putyin nemcsak egy őrült, jól tudja, hogy a Nyugat legyőzése annak megosztásával sikerülhet, ezért egységesnek kell lennünk

2022. május 19. – 15:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Lengyel Külügyi Intézet (PISM) által rendezett konferenciát megnyitó Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az ukrajnai háborúról beszélve a civil lakosságot ért bűntettekre, köztük a bucsai mészárlásra utalt. Ezeknek az eseményeknek fel kell ébreszteniük a nemzetközi közösséget „geopolitikai álmából”, de hatásukra el kell utasítaniuk „a régi ábrándokat is” – mondta. Morawiecki azokat a véleményeket idézte fel, melyek szerint Putyinnak meg kellene engedni, hogy „a nemzetközi színtéren megőrizze imázsát”. „Hogyan lehet megőrizni (...) valamit, ami valójában teljesen elveszett?” – tette fel a kérdést.

A miniszterelnök szerint a háború arra kényszeríti a környező világot, hogy „megértse az orosz imperializmust, sőt talán totalitarizmust”. „Jelenleg Ukrajnáért zajlik az ütközet, mely a következő évszázadról dönthet” – érvelt.

Az ukrajnai háború paradoxonának nevezte, hogy amennyiben Ukrajna győz, „elsősorban övé lesz a győzelem, amennyiben viszont veszít, mindnyájan veszítünk, és véget ér a világ a mai formájában”. Ez alapján Morawiecki Putyin elszigetelésére szólított fel. „Természetesen a diplomácia párbeszédet igényel, terroristákkal viszont nem szabad tárgyalni” – hangsúlyozta, hozzátéve: „a bűnözőket el kell ítélni, az úgynevezett orosz világ ideológiáját pedig le kell győzni és kiiktatni”.

Morawiecki ezzel a Putyin alapította, Orosz Világ nevű alapítványra és az ehhez kapcsolódó politikai koncepcióra utalt, amelyet korábbi felszólalásaiban is összefüggésbe hozott az ukrajnai háborúval.

„Putyin nemcsak egy őrült, akinek sokan tartják. Jól tudja, hogy a Nyugat legyőzése annak megosztásával sikerülhet, ezért egységesnek kell lennünk” – tette hozzá. Morawiecki szerint állandó szövetséges bázisokat kell létesíteni a NATO keleti szárnyán. Lengyelország kész olyan támaszpontok építésére, amelyekre „állandó jelleggel telepítenének könnyű alakulatokat” – közölte.

(MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!