Egyre gyakoribbak az ukrán csapások az oroszországi Belgorodnál

2022. május 19. – 15:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Harkivtól nem messze lévő, az ukrán-orosz határtól nagyjából 40 km-re fekvő oroszországi Belgorodban élők mindennapjainak egyre jobban részévé válnak az ukrán légicsapások. Az elmúlt napokban ugyanis az ukrán hadsereg olyannyira visszaszorította Harkiv környékéről az orosz erőket, hogy már a belgorodi régió is lőtávolba került. A háború korábbi szakaszában is előfordult egy-két ukrán támadás az orosz utánpótlás szempontjából kulcsfontosságú Belgorod ellen, április elején például egy óriási orosz olajraktárra csaptak le ukrán helikopterek, nyolc üzemanyagtartály gyulladt ki akkor az orosz városnál.

A Harkiv-körüli harci helyzet azonban azóta nagyon megváltozott, sokkal gyakoribbá váltak az ukrán légicsapások – erről beszéltek belgorodi civilek. Az ukránok ezzel vélhetően meg akarják osztani az orosz hadsereget, hogy az inváziós erők kénytelenek legyenek átcsoportosítani akár a kelet-ukrajnai területekről is csapatokat.

Egy helyi boltos, Vlagyimir arról beszélt, már nem mindig tudják, hogy éppen az orosz vagy az ukrán hadsereg fegyvereit hallják. Év elején szemtanúi voltak az oroszok nagy háborús készülődésének, több ezer orosz katonát láttak összegyűlni februárban, az invázió kezdete előtt. Egy tanárnő, Anna szerint feszült légkör uralkodik a városban. Ezen a héten három ukrán légicsapásról számoltak be helyi tisztviselők.

Egy ukrán rakéta maradványai a belgorodi régióhoz tartozó Szolohi településnél – Fotó: Taisia Liskovets / SPUTNIK VIA AFP
Egy ukrán rakéta maradványai a belgorodi régióhoz tartozó Szolohi településnél – Fotó: Taisia Liskovets / SPUTNIK VIA AFP

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!