Egy ukrán bíróság engedélyezte Janukovics letartóztatását, mert 2014-ben Oroszországba menekült

2022. május 19. – 17:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kijevi Pecserszki Kerületi Bíróság engedélyt adott Viktor Janukovics volt ukrán elnök letartóztatására – derült ki az ukrán főügyészség Telegramon közzétett közleményéből. A volt ukrán elnököt azzal gyanúsítják, hogy illegális embercsempészetet szervezett Ukrajna államhatárán keresztül.

A vád szerint Janukovics az orosz fegyveres erők három helikopterének segítségével illegálisan átlépte az ukrán-orosz határt, és legalább 20 embert szállított át az államhatáron a Donyecki területhez tartozó Urzuf külterületén az oroszországi Anapába – írták. Nem tudni, hogy Janukovics jelenleg hol tartózkodik. Márciusban az Ukrinform ukrán állami hírügynökség arról értesült, hogy Janukovics a belarusz fővárosban, Minszkben van.

Janukovics 2010-től 2014-ig volt Ukrajna elnöke, amikor a Majdanról indult tüntetési hullám idején eltávolították hivatalából. A tüntetések azután törtek ki, hogy Janukovics elutasította az ukrán-európai társulási megállapodást, amely közelebb hozta volna Ukrajnát az Európai Unióhoz.

(CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!